“Manualul inimii”, lansat de un colectiv de cunoscuţi medici şi compania Houston NPA

Volumul intitulat “Manualul inimii”, publicat de un colectiv condus de prof.univ. dr. Dumitru Zdrenghea, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, a fost lansat sîmbătă, în ajunul Zilei Mondiale a Inimii, la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca, în prezenţa unui public numeros.

“Incidenţa bolilor cardiace creşte de la an la an, iar specialiştii trag un semnal de alarmă: în 2025 vor fi principala cauză Manualul Inimiide mortalitate, în întreaga lume”, a afirmat, la lansare, profesorul Dumitru Zdrenghea.

Nu este destul să nu mai facem lucruri rele – adică să nu fumăm şi să nu consumăm grăsimi animale, trebuie să avem în vedere factorii protectori, care ne pot scădea cu 30-40% riscul cardiovascular, iar unul dintre factori este mişcarea. Consumul zilnic de frunte şi legume ajută bunul mers al inimii, a subliniat universitarul clujean, amintind, totodată, că stresul este unul dintre cei şase factori de risc cardiovascular, iar principalele boli care duc la invaliditate şi la scăderea calităţii vieţii sunt infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral.

“Manualul inimii”, lansat în colaborare cu compania Houston NPA, abordează aspecte medicale precum ateroscleroza, dislipidemiile, colesterolul şi trigliceridele, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea şi obezitatea morbidă, măsurarea tensiunii arteriale şi recuperarea cardiovasculară. Autorii descriu cum funcţionează inima şi care sunt cele mai frecvente afecţiuni cardiace, se referă la prevenţia bolilor cardiace şi la evaluarea riscului cardiovascular. Volumul este scris într-o formă accesibilă publicului.

România se situează pe locul al treilea în Europa în privinţa deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina. Peste 60% dintre decesele înregistrate anual la noi în ţară sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Principalele cauze responsabile pentru apariţia a mai bine de 80% din aceste afecţiuni sunt alimentaţia nesănătoasă, fumatul şi sedentarismul

Articole din aceeasi categorie