Manifestări comemorative în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla la 100 de ani de la Marea Unire

Aniversarea celor 100 de ani de la Marea Unire constituie pentru fiecare român o invitație de a răsfoi, în lumina adevărului, filele istoriei și de a omagia personalitățile prin a căror înțelepciune și jertfă s-a făcut România Mare.

Sub egida acestei aniversări, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a organizat o serie de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, cu atenția îndreptată înspre rolul Bisericii Române Unite la actul din 1 decembrie 1918, un rol covârșitor – prin însăși Unirea religioasă cu Biserica Romei de la 1700 și apoi, pornind de la Episcopul Ion Inochentie Micu Klein, prin personalitățile care s-au format pe băncile marilor universități europene. Rolul Bisericii Unite pe drumul înfăptuirii unității s-a vădit a fi un rol de trezire a conștiinței naționale, manifestat și de la amvon prin zelul preoților, dar și prin școlile Blajului, din care a izvorât Școala Ardeleană, curent de gândire care a generat o puternică înflorire a culturii și a învățământului românesc. Acest rol, care și datorită dezinformării din perioada regimului comunist, este încă puțin cunoscut, a fost relevat prin conferințe, simpozioane, manifestări comemorative, de-a lungul întregului an 2018, manifestări organizate în mai multe orașe de pe teritoriul eparhiei, precum Gherla, Bistrița, Beclean și, în repetate rânduri, la Cluj-Napoca.

Anul marelui Centenar, la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla este și an dedicat omagierii Episcopului Dr. Iuliu Hossu, Episcop de Gherla și de Cluj-Gherla (1917-1970), cel care a citit mulțimilor Rezoluțiunea Unirii de la Alba Iulia și totodată a făcut parte din Delegația care a dus Regelui Ferdinand, la București, această hotărâre.

Pentru a păstra memoria vie Arhiereului Iuliu Hossu, în mai multe protopopiate ale eparhiei, precum și în localitatea natală a Episcopului – Milaș -, în colaborare cu autorități locale și centrale, au fost edificate și binecuvântate de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul actual de Cluj-Gherla, monumente la Ierahului. Sunt opere ale unor artiști care au reușit, sculptându-i chipul în piatră, „să-i dea cuvântul” spre a transmite prin generații atât mesajul biruinței dreptății mai presus de tot ce e rău, cât și chemarea la unitate și pace. Astfel, dincolo de pragul Anului Centenar al Unirii, vor rămâne busturi și statui ale Cardinalului Hossu la: Dej, Chiuiești, Sângeorz-Băi, Bistrița, Gherla, Cluj-Napoca și Florești – o adevărată galerie de creații, realizate din perspective diferite, și care vor purta numele Cardinalului peste timp, prezentând modelul său de credință, eroism, patriotism, ecumenism, prețuire și respect pentru alte religii și confesiuni, pentru valorile altor nații.

În preajma apogeului anului Centenar, Ziua Națională de la 1 Decembrie 2018, manifestările spiritual comemorative se intensifică. Urmează două simpozioane omagiale: la Cluj-Napoca, în 24 noiembrie (Aula „Card. Iuliu Hossu” din Piața Cipariu, de la ora 9:30) și la Gherla, duminică, 25 noiembrie, (de la ora 15:00, la Cinema Pacea, str. Ștefan cel Mare). De asemenea, duminică, 25 noiembrie, la ora 12:00, va fi binecuvântat un bust al Cardinalului Iuliu Hossu în Piața Unirii din Gherla, lucrare a artistului Vlad Prună.

 În Cluj-Napoca, pe B-dul Eroilor, vineri, 30 noiembrie 2018, în jurul orei 12:30, o statuie a Cardinalului Iuliu Hossu, de 2,60 metri, va fi dezvelită în prezența oficialităților locale și centrale și binecuvântată de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. Aceste momente vor consfinți urmele pașilor Cardinalului Iuliu Hossu prin Cluj și va putea fi admirată statura sa impunătoare – cu Rezoluțiunea Marii Uniri de la Alba Iulia în mână. Va aduce binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc un emisar al Romei, Eminența Sa Francesco Cardinal Monterisi, care va participa atât la celebrarea din Catedrala „Schimbarea la Față”, cât și la binecuvântarea statuii, în cadrul unei vizite mai ample pe care o face în România.

Statuia Cardinalului Iuliu Hossu, creație a sculptorului Ilarion Voinea, este amplasată în apropierea Catedralei „Schimbarea la Față” – biserica primită ca donație pontificală în 1924, devenită Catedrală în 1930 (după mutarea sediului episcopal la Cluj) și în care marele Ierarh român unit a slujit până la arestarea sa, din 28 / 29 noiembrie 1948 și desființarea prin lege a Bisericii Române Unite, din 1 decembrie 1948. Înainte de momentul dezvelirii și binecuvântării statuii, de la ora 8:30, în această catedrală va fi celebrată o Sfântă Liturghie solemnă în memoria Cardinalului Iuliu Hossu.

V.S.

Articole din aceeasi categorie