Mănăstirea „Sf. Macrina” – „far luminos pentru cei care Îl caută pe Hristos”

Duminică, 19 iulie, la pomenirea Sfintei cuvioase Macrina (†380), Surorile Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (OSBM), Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” au celebrat Hramul Mănăstirii „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca.

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, în cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a sărbătorii dedicată Sfintei Macrina a amintit binecuvântarea, la 18 iulie 1993, a celei dintâi construcții a mănăstirii clujene a OSBM, de către, atunci, ÎPS Mitropolit Lucian Mureșan, în prezența Nunțiului Apostolic și a unui sobor de preoți. Mai târziu, după ce s-a finalizat un nou corp de clădire și biserica, întregul complex monahal a fost sfințit, la 17 iulie 2005, „moment de la care se împlinesc 15 ani”. Ierarhul a mulțumit lui Dumnezeu „pentru acest frumos dar, pe care l-a făcut Eparhiei de Cluj-Gherla și Bisericii prin prezența Surorilor Ordinului «Sfântului Vasile cel Mare» în această mănăstire, cu adevărat o oază de rugăciune, de liniște și spiritualitate”.

Programul a început cu o procesiune din biserica mănăstirii până la altarul din curte, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie. Maica Veridiana, Superioara provincială OSBM, a purtat icoana Sfintei Macrina, care a fost așezată la loc de cinste, pentru ca în această zi lumina ce o izvorăște să fie mai vizibilă, modelul de sfințenie pe care-l oferă să fie primit în suflete și urmat nu doar de surori, ci și de credincioșii care au participat, direct sau prin mijloacele de comunicare, la frumoasa celebrare.

În cuvântul de învățătură, PS Florentin s-a oprit la fragmentul evanghelic al Duminicii, cu Vindecarea slăbănogului din Capernaum (Mt 9,1-8), „în care Isus arată care este rolul minunilor pe care le face asupra oamenilor și «pentru ca să cunoașteți – spune Isus – că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele aici, pe pământ» (cf Mt 9,6)”. Din fragmentul evanghelic se desprinde imaginea lui Dumnezeu „ca Tată iubitor care suferă împreună cu noi în păcatele noastre, nu se mulțumește să fie legiuitor și judecător, ci rămâne alături de noi chiar și atunci când greșim, ca să cerem iertare, să primim iertarea Lui și să învățăm să oferim și noi iertarea”. Astfel, „să învățăm să iertăm așa cum și noi suntem iertați”, a îndemnat Ierarhul, arătând că „iubirea gratuită și iertarea le-a înțeles și practicat, prin viața ei, și tânăra Macrina care se naște dintr-o familie de sfinți”.

Preasfinția Sa a prezentat pe scurt viața Sfintei cuvioase Macrina, cea care-i va îndruma și pe frații ei la sfințenie, fiind sora Sf. Vasile cel Mare, a Sf. Grigore de Nyssa și a Sf. Petru de Sebaste. A arătat apoi că modelul vieții Sfântului Vasile cel Mare și cel al vieții Sfintei Macrina, o viață comunitară „de îngeri în trup”, a fost însușit și de Surorile Baziliene care împlinesc pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla diferite munci apostolice, începând cu învățământul, continuând cu domeniul medical, câte o soră se află la Catedrala episcopală și la Librăria „Viața Creștină”. De asemenea, „surorile desfășoară un apostolat și la mănăstire, se ocupă de săraci și de vârstnici, au o bogată activitate catehetică, atât în protopopiatele din Cluj-Napoca, cât și în alte protopopiate”.

Ierarhul a menționat că „situația actuală a constrâns comunitatea surorilor să își restrângă puțin apostolatul, din motive care nu au depins de ele, dar, probabil că Dumnezeu dorește ca acum să lucreze mai mult în profunzime, ca și sămânța care mai întâi trebuie să își adâncească rădăcinile în pământ și apoi să răsară mai frumos în afară. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să le inspire ceea ce dorește pentru acest moment istoric pe care îl trăim cu toții”.

La încheiere, Pr. capelan Ioan Pop, consilier pastoral, pornind de la fragmentul evanghelic al duminicii, a spus: „Sunt patru prieteni care îl aduc pe cel bolnav în fața Domnului spre a primi vindecare. Cred că, în mod personal, fiecare credincios, creștin laic sau cleric, fiecare persoană consacrată și fiecare familie avem datoria să fim un far, un reper pentru toți cei care Îl caută pe Hristos. De aceea, prin mijlocirea Sf. Macrina, a Sf. Vasile și a tuturor sfinților, vă invit să-I cerem Domnului harurile de care avem nevoie pentru a rămâne mereu prieteni, pentru a rămâne mereu în comuniune, pentru a-L urma cu fidelitate pe Domnul”.

V.S.

Articole din aceeasi categorie