Mamografiile efectuate anual de femeile cu vârste între 40 şi 84 de ani ar putea salva anual 29.400 de vieţi

Indicaţiile referitoare la frecvenţa la care femeile ar trebui să facă mamografii diferă, însă o nouă cercetare estimează că mii de vieţi din Statele Unite ar putea fi salvate dacă aceste analize ar fi realizate anual începând de la vârsta de 40 de ani până la 84 de ani, informează UPI.

„Screening-ul anual începând de la vârsta de 40 de ani reprezintă cea mai bună strategie pentru evitarea decesului prematur din cauza cancerului de sân”, a declarat coautorul cercetării, R. Edward Hendrick, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Colorado.

Se estimează că în acest an în Statele Unite peste 40.600 de femei îşi vor pierde viaţa din cauza cancerului de sân şi circa 252.700 de noi cazuri de tumori invazive vor fi descoperite, potrivit Societăţii Americane pentru Cancer.

Hendrick şi colegii săi au utilizat tehnica modelării pe calculator pentru a evalua cele trei recomandări principale în ceea ce priveşte mamografiile: screening-ul anual de la 40 de ani la 84 de ani; screening-ul anual între 45 de ani şi 54 de ani şi apoi o dată la doi ani până la vârsta de 79 de ani; screening-ul o dată la doi ani de la 50 de ani la 74 de ani.

Oamenii de ştiinţă au estimat câte vieţi ar putea fi salvate în fiecare an în Statele Unite dacă fiecare femeie născută în 1960 ar urma una dintre aceste trei recomandări. Potrivit rezultatelor, numărul deceselor ar scădea, în medie, cu 40% dacă ar fi efectuate mamografii anuale începând de la vârsta de 40 de ani până la 84 de ani.

Prin comparaţie, mortalitatea ca urmare a cancerului de sân ar scădea cu 31% în urma screening-ului anual între vârsta de 45 de ani şi 54 de ani şi apoi o dată la doi ani până la vârsta de 79 de ani.

De asemenea, rata mortalităţii ar scădea cu 23% dacă ar fi realizate mamografii o dată la doi ani de la vârsta de 50 de ani la 74 de ani, aşa cum prevede grupul de acţiune pentru prevenţia în sănătate (United States Preventive Services Task Force).

Astfel, în fiecare an ar putea fi salvate aproximativ 29.400 de vieţi datorită mamografiilor anuale efectuate de femeile cu vârste între 40 şi 84 de ani; şi circa 22.800 şi respectiv 17.200 în cazul celorlalte două recomandări, au descoperit cercetătorii.

Este foarte important pe care dintre cele trei recomandări o adoptă o femeie, acest lucru „făcând o diferenţă enormă în ceea ce priveşte numărul de decese din cauza cancerului de sân prevenite’’, după cum a subliniat Hendrick.

În prezent, în Statele Unite, doar aproximativ jumătate dintre femeile cu vârste peste 40 de ani fac mamografii cel puţin o dată la doi ani, chiar dacă se estimează că una din opt persoane de sex feminin ar putea dezvolta o astfel de tumoare, a precizat specialistul.

Nu toţi experţii sunt însă de acord în ceea ce priveşte vârsta la care trebuie începute mamografiile. Doctor Otis Brawley, şeful serviciilor medicale în cadrul societăţii amintite, susţine recomandările organizaţiei însă subliniază că aceste analize ar trebui făcute de la 45 de ani – cu excepţia cazului în care este necesar să fie începute la 40 de ani – şi o dată la doi ani începând de la 55 de ani. „Mamografia este un instrument imperfect, iar şansele ca (o femeie – n.r.) să primească un rezultat fals pozitiv sau o alarmă falsă este destul de mare’’, a precizat acesta.

Brawley susţine că este important să se dezvolte un test mai eficient pentru depistarea cancerului de sân decât analiza utilizată în prezent în acest sens, mamografia, aceasta reprezentând „un test care este departe de a fi optim pentru femeile cu vârste sub 50 de ani” şi „un instrument care nu este deosebit de bun pentru femeile cu vârste între 50 şi 70 de ani”.

 

Articole din aceeasi categorie