Luna Misionară Extraordinară pentru Biserica Catolică din România

O Sfântă Liturghie arhierească solemnă la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, cu participarea directorilor Operelor Misionare Pontificale și a colaboratorilor acestora, din diferite dieceze și eparhii din țara noastră, a marcat miercuri, 18 septembrie, deschiderea Lunii Misionare Extraordinare la nivelul Bisericii Catolice din România.

Celebrarea s-a dorit un răspuns la inițiativa Sfântului Părinte, Papa Francisc, care, în Mesajul pentru Ziua Mondială Misionară 2019, a îndemnat: „Dragi frați și surori, pentru luna octombrie 2019 am cerut întregii Biserici să trăiască un timp extraordinar dedicat slujirii misionare, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la promulgarea Scrisorii apostolice Maximum illud a Papei Benedict al XV-lea (30 noiembrie 1919)”. În cadrul evenimentului, PS Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla, a explicat scopul Lunii Misionare Extraordinare, „cel de a cunoaște, a trăi și a ne convinge că misiunea trebuie să rămână modelul de viață și de activitate al întregii Biserici și, prin urmare, modelul de trai al fiecărui creștin. Să mergem în întâmpinarea oamenilor pentru a-L vesti pe Cristos răstignit și înviat, sub diferite forme”.

Reamintind tema anului misionar 2019: Botezați și trimiși. Biserica lui Cristos misionară în lume, Preasfinția Sa a  continuat: „La această celebrare a fost citită evanghelia după Marcu (Mc 3,13-21), a trimiterii în misiune a apostolilor. Este frumos momentul în care Isus cheamă pe munte, alege, și apoi Marcu arată scopul pentru care se face această alegere. Atunci când vorbim despre misiune, este important să știm pentru ce i-a chemat Isus pe cei pe care El i-a ales și i-a trimis pentru a fi apostoli. I-a numit apostoli, pentru ca să fie cu El, să-i trimită să propovăduiască, să aibă putere să vindece și să alunge demonii. Ne întrebăm, ce înseamnă a fi misionari? Observăm că misiunea creștină în lume provine de la Cristos. Isus cheamă în primul rând pentru a fi cu El, adică a intra în comuniune cu Dumnezeu, a trăi la lumina lui Dumnezeu. Este lumina în care omul înțelege cine este. Numai în fața lui Dumnezeu, persoana umană își recunoaște statura sa, adică: sărac, smerit și umil, precum a fost El, fiul lui Dumnezeu. De asemenea, a fi cu Isus constituie începutul, mijlocul și scopul misiunii. Începutul, pentru că de la Hristos trebuie să plece orice activitate misionară pentru a fi după voința Tatălui și nu după voință proprie. Mijlocul, pentru că prin El vine puterea Spiritului Sfânt, puterea de a vorbi în numele Lui; și scopul, pentru că aceste acțiuni trebuie să fie toate îndreptate spre preamărirea lui Dumnezeu, și nu a oamenilor, nu spre a căuta un beneficiu propriu, așa cum fac și azi multe organizații și asociații filantropice.

Cele trei caracteristici ale misiunii sunt: a fi cu El, a fi trimiși spre a propovădui Cuvântul și a combate răul din lume, adică boala și Diavolul. Acestea sunt și caracteristicile fundamentale ale Bisericii până în ziua de astăzi. Biserica în sine este cea care conține și menține prezența lui Cristos viu în mijlocul poporului, Biserica este cea care propovăduiește cuvântul, cea care vindecă și alungă răul.

Iată deci, ce înseamnă a merge în misiune: a ne lăsa trimiși de Hristos, așa cum au fost trimiși apostolii. Misiunea nu face parte dintr-o «ideologie» creștină, creștinismul nu este o ideologie, o filosofie frumoasă, o istorie trecută și viitoare, ci este comuniune, prezență, însoțire reală a lui Isus și raport personal cu El, care cuprinde întreaga noastră ființă și viață: urechile, pentru a asculta cuvântul; ochii, pentru a contempla Chipul Său; picioarele, pentru a umbla pe căile Sale: a merge în ascultare smerită ca El, a-L urma pe Cristos sărac, smerit și umilit; mâinile, pentru a-L atinge și a fi în comuniune cu El, hrănindu-ne cu El și hrănindu-i pe frații noștri, îmbrățișându-i pe toți cei care au nevoie de iubirea Lui. A fi cu El înseamnă a ne lăsa cuceriți de El, îndrăgostiți de Cristos, așa cum frumos scrie Sf.  Apostol Pavel filipenilor, a fi cu El pentru un scop precis și anume acela de a fi trimiși acolo unde vrea El”.

După celebrarea liturgică s-a făcut rugăciunea propusă de Papa Francisc pentru Luna Misionară Extraordinară, apoi PS Florentin a mulțumit preoților pentru prezență, atât celor de rit latin, cât și celor de rit bizantin.

În încheiere, a fost transmis un mesaj din partea Pr. Eugen Blaj, directorul național al Operelor Misionare Pontificale, cu îndemnul ca Luna Misionară Extraordinară să fie trăită „în spiritul Bisericii Universale, unindu-vă în rugăciune, mărturie și caritate, cu Sfântul Părinte Francisc și cu toți credincioșii catolici din lumea întreagă”. Acest lucru este posibil, pentru că „cine iubește se pune în mișcare, este împins înafara sa, este atras și atrage, se dăruiește celuilalt și țese relații care generează viață. Nimeni nu este inutil și nesemnificativ în fața iubirii lui Dumnezeu”, ne asigură Papa Francisc.

V.S.

Articole din aceeasi categorie