Lumina este un instrument promiţător în lupta împotriva cancerului

Lumina este un instrument promiţător în lupta împotriva diverselor forme de cancer, conform unui studiu realizat de oameni de ştiinţă americani şi publicat în revista Nature Medicine, transmite BBC News.

Acest studiu explică felul în care poate fi creat un medicament care să se ataşeze tumorilor şi care se activează doar atunci cînd intră în interacţiune cu o anumită lungime de undă. Un astfel de tratament este foarte puţin invaziv şi direct îndreptat asupra ţesutului tumoral, neafectînd ţesutul sănătos din apropiere.

În prezent terapiile oncologice pot fi clasificate în trei categorii – atacarea ţesutului canceros cu radiaţii, îndepărtarea sa chirurgicală sau folosirea unor medicamente care ucid celulele mutante. Toate aceste tratamente au efecte secundare importante, iar medicii sînt în căutarea unui tratament mai sigur şi care să acţioneze mai precis.

În cadrul studiului, cercetătorii de la National Cancer Institute din Maryland au folosit un anticorp care atacă proteinele de la suprafaţa celulelor canceroase. Apoi ei au ataşat o substanţa IR700 la acest anticorp. Substanţa IR700 este activată sub acţiunea luminii infraroşii. Această lungime de undă a luminii poate pătrunde cîţiva centimetri sub piele.

Pentru a testa acest tratament, medicii au folosit cobai cu celule canceroase implantate pe spate. Conform studiului, „în urma tratamentului, volumul tumorilor a fost diminuat semnificativ comparativ cu grupul martor format din şoareci care nu au primit niciun tratament, iar durata de viaţă a şoarecilor trataţi a fost considerabil prelungită”.

Deşi în cadrul experimentelor pe şoareci nu au fost observate reacţii toxice ale organismului, pînă la folosirea acestui tratament pe pacienţi umani mai este nevoie de noi serii de teste.

Articole din aceeasi categorie