ÎPS Pimen – verdict de poliţie politică

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a primit verdict de colaborare cu Securitatea ca poliţie politică în urma şedinţei de ieri a Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), au declarat pentru ROMPRES surse din cadrul instituţiei.

Mircea Dinescu, membru CNSAS, a afirmat că există o listă cu 16 membri cu funcţii înalte în Sinodul BOR cărora li s-ar fi ars dosarele de la Securitate pe 23 decembrie 1989 şi că sînt 3-4 înalţi ierarhi pentru care se “conturează” că ar fi colaborat cu Securitatea.

BOR a susţinut, la acel moment, că, folosindu-se de “pretextul cercetării unor clerici ortodocşi”, s-a lansat o campanie care urmăreşte “umilirea Bisericii”, ceea ce duce la scăderea încrederii în CNSAS şi la tulburarea alegerilor pentru noul patriarh.

Colegiul CNSAS a dat, la mijlocul lunii septembrie, imediat după alegerea ÎPS Daniel ca patriarh al BOR, verdict de poliţie politică în cazul arhiepiscopului de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, care a făcut contestaţie, respinsă însă de CNSAS. Mitropolitul Clujului şi Feleacului, Bartolomeu Anania, nu a dat curs invitaţiei CNSAS.

Urmează ca, în şedinţa următoare, CNSAS să ia decizii în privinţa Episcopului de Arad, Timotei Seviciu, şi a Episcopului Argeşului şi Muscelului, Calinic Argatu, care au fost amînate pentru şedinţa următoare.

Articole din aceeasi categorie