ÎPS Andrei, la sfinţirea bisericii româneşti „Sfânta Maria” din München

Credincioşii Parohiei Ortodoxe Buna Vestire – München au avut, duminica trecută, bucuria de a participa la sfinţirea noii biserici de lemn cu hramul „Sfânta Maria”, prima biserică ridicată de comunitatea ortodoxă română în capitala Bavariei. 

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, mitropolitul ortodox român al sfintire-munchenGermaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, mitropolitul Clujului, Preasfinţitul Părinte Macarie al Europei de Nord şi Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.

Momentul festiv a început de sâmbătă seara, în prezenţa celor patru ierarhi, care au săvârşit slujba specială a aşezării Sfintelor Moaşte pe Sf. Disc, urmată de Vecernia cu Litie. Această slujbă are loc înainte de sfinţirea noilor lăcaşuri, când moaştele unui sfânt sunt pregătite pentru ca a doua zi, la sfinţirea propriu-zisă, să fie aşezate în piciorul Sfintei Mese a altarului. Parohia din München a primit astfel un fragment din moaştele Sfântului Fidelis din Como, martir în sec. IV, prăznuit la 28 octombrie.

După slujba de sfinţire, din duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită la altarul de vară de către cei patru ierarhi. După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte mitropolit Andrei, care a vorbit credicioşilor despre importanţa Crucii, semn al marii smerenii a Fiului lui Dumnezeu, care s-a întrupat şi a pătimit pentru toţi oamenii. Corul „Agapia” al Parohiei, precum şi un grup de tineri teologi de la Cluj, au dat răspunsurile liturgice la strană.

După împărtăşirea credincioşilor, Înaltpreasfinţitul Părinte mitropolit Serafim a rostit un cuvânt de mulţumire adresat preotului paroh care a înfiinţat parohia şi a fost iniţiatorul Grupului pentru unitatea Diasporei româneşti în legătură cu Biserica-Mamă, precum şi ctitorilor şi binefăcătorilor care au participat la edificarea noului lăcaş şi a întregului complex din Fasangarten. Activitatea deosebită a Părintelui Simion Felecan, fost preot la Catedrala din Cluj, în calitate de păstor al comunităţii româneşti începând din 1988, dar mai ales în ceea ce priveşte obţinerea complexului parohial, precum şi osteneala sa neobosită pentru construirea şi înzestrarea lăcaşului de rugăciune, a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la propunerea ÎPS Serafim, cu Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”, acordat în mod special ctitorilor de biserici. De asemenea, pentru sprijinul deosebit în ridicarea bisericii, Patriarhul României a acordat Ordinul „Maria Brâncoveanu” doamnei dr. Marioara Kunst (născ. Muşuroi), principalul ctitor.  Ordinul „Crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei, a fost acordat de ÎPS Serafim familiei Ioan şi Monica Cornea, domnului arhitect George Dordea, precum şi corului parohial „Agapia”, pentru activitatea deosebită în Parohia „Buna Vestire”. De asemenea, mitropolitul Serafim a înmânat unui însemnat număr de ctitori şi binefăcători Gramata Mitropolitană de Ctitor, împreună cu „Medalia Sfinţilor Brâncoveni”, respectiv Gramata de Binefăcător.

În încheierea slujbei, părintele paroh Simion Felecan a mulţumit ierarhilor slujitori şi tuturor oaspeţilor pentru dragostea lor, iar apoi a rostit un cuvânt în care a rezumat istoria parohiei româneşti, una dintre cele mai vechi din Germania.  Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă organizată de parohie în curtea complexului din Fasangarten, la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi la slujbă. După agapă, a urmat un program artistic, în cadrul căruia artişti români stabiliţi în Germania au interpretat piese clasice, melodii populare şi poezii.

Cei prezenţi la sărbătoare au contribuit la colecta pentru ajutorarea bursierilor din programul „Burse pentru Copii săraci din Moldova”, susţinut de Mitropolie.

Articole din aceeasi categorie