Într-o lume nebună: Balneum. Redobândind starea de bine

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. O entitate care îşi justifică pe deplin numele şi existenţa prin apropierea tot mai vizibilă de nevoile membrilor săi. Ultima… ispravă: înfiinţarea unui centru de recuperare. Modern. Eclatant în miezul lui civic, scăldat în muzică diafană şi lumină difuză, odihnitoare. Stresul dispare, tentacule calde, braţe invizibile dintr-un angrenaj complex opintesc pentru redarea stării de bine. Prezenţa discomfortului se estompează, accentul cade pe cu totul altceva, asprimea cotidianului e înlocuit cu serenitatea cea făr’ de griji. Iar Viaţa se concentrează  pe zone afective riguros consacrate. Există, vedeţi prea bine, posibilitatea de a redobândi mobilitatea, de a evita monotonia. Iar această adevărată chemare spre sănătate asigură o regenerare aproape continuă. Pe ritm de loisir.
Dr. Daniela Pop:
– Dincolo de necazurile începutului, care lasă un gust amar pentru că aproape nimeni dintre constructori n-a vrut să lucreze cinstit, cu factură, vreau să spun, rezultatul final contează, până la urmă. S-a creat aici (la CARP n.n.) o adevărată oază de linişte şi un centrul de recuperare modern, eficient. Renovarea a decurs, până la urmă, în cele mai bune condiţii, noi, adică firma D&D Recuperare Helth SRL am adus aparatură performantă, personal calificat şi, iată, ne-am apucat de treabă. Treptat, numărul de pacienţi a crescut, atât în sistemul contractual cu CARP, cât şi pentru alţi semeni suferinzi.
– Ce servicii oferiţi?
– În primul rând, consultaţie medicală de specialitate de medicină fizică şi balneologie. În urma consultaţiei se stabileşte dacă persoana vizată, suferindă, poate să facă sau nu proceduri. Cei cărora patologia le permite, vin la noi timp de zece zile.
– Ce proceduri oferiţi?
– Kinetoterapie, electroterapie şi masaj. Fizioterapie, aşadar, ceea ce înseamnă curent de diferite frecvenţe, magnetoterapie, terapie cu laser, baie galvanică, împachetări cu parafină. Există şi alte două proceduri pe care noi le considerăm de spa: drenajul limfatic şi deep oscilation, care, însă, nu sunt în contract nici cu CARP, nici cu Casa  de asigurări. Important e că am reuşit să asigurăm o atmosferă foarte caldă, fără acea senzaţie, pentru mulţi neplăcută, de spital.
– Există, înţeleg, o schemă de plăţi şi gratuităţi, aveţi contract şi cu Casa de asigurări de sănătate.
– Şi, credeţi-mă, toată lumea e mulţumită şi din acest punct de vedere.
***
Am parcurs sălile de proceduri şi, sincer, am rămas impresionat de preamultul spaţiului, a aparatelor de mare calitate, a luminii, a bunului gust şi, mai ales, a profesionalismului cu care, o echipă tânără, îşi face treaba. Există, aşadar, un medic de specialitate, un asistent de medicină generală şi trei fiziokinetoterapeuţi. O şansă tinereţii, fie şi numai pentru faptul că, aici, vin frecvent şi voluntari, studenţi la medicină sau de la profilele de specialitate ale UBB.
Din nou cu dr.Daniela Pop:
– Acum, când totul străluceşte şi fiecare ştie ce are de făcut, pare simplu. Există, însă, nu mă îndoiesc, o întreaga poveste până să se ajungă la această stare de armonie.
– Povestea interesantă e cu specializarea în medicină de recuperare şi balneologie. M-au susţinut, în principal, cele două fete ale mele, atunci eleve, astăzi, studente la medicină. Aşa… După ce am terminat medicina, am lucrat o vreme în sistem. Dar, cu toată lipsa de cadre medicale, nu prea se vrea să se facă locuri de muncă. Aşa că am plecat în sistemul de vânzări de medicamente. Şi, mai apoi, de aparatură medicală. Asta m-a ajutat enorm. Nu neapărat pentru că am descoperit latura de afaceri a medicinii, ci pentru că am învăţat enorm de multe. Apoi, mi-am redobândit dreptul de liberă practică, şi am lucrat ca voluntar în cabinete de medicină de familie. Un alt ajutor enorm, pentru că medicina de recuperare şi balneologie e o specialitate de medicină generală. Trebuie să-l evaluezi pe bolnav la modul global. Nu poţi să-i pui curent, doar pentru că îl doare genunchiul, să spunem. A urmat rezidenţiatul, o perioadă medic şcolar şi, pe urmă, specializarea. Aveam o vârstă, dar şi o serioasă experienţă. Şi aşa am reuşit să nu dezamăgesc, nici pe mine şi nici pe fete. Timp de patru ani am lucrat ca rezident în recuperare, unde am avut pacienţi cu boli reumatologice şi degenerative osteo-articulare. Dar mi-a plăcut foarte mult şi faptul că am putut face interclinic cu medicul coordonator, pe neurologie. Iar recuperarea neurologică a rămas marea mea dragoste. Nu mă laud, dar am avut rezultate foarte bune. Şi asta îţi dă o satisfacţie de neegalat. După specializare am lucrat în privat. Dimineaţa… la muncă, după-amiaza… şef de şantier. Aici. Şi nu pun ghilimele, tocmai pentru că m-am implicat. Şi a ieşit aşa cum am vrut. O oază de linişte, zic eu, unde pacientul îşi recapătă sănătatea, încrederea în sine. Şi, mai ales, starea de bine.
***
Am străbătut spaţiile de lumină şi bun gust ale centrului de recuperare cu sentimentul că aici, se fac realmente minuni. Sigur, procedurile ajută ştiinţific, ca să spun aşa; sigur, ambianţa locului cucereşte de la primul contact cu această realitate; sigur, există posibilitatea de a redobândi ceea ce… galbenul cărţii de identitate strică în timp. Dar cel mai sigur e că atmosfera, ambientul şi tot ceea ce se face aici ajută să ne recăpătăm sănătatea.
Şi zâmbetul, desigur.
Radu VIDA
Foto: AnomisadiV

Articole din aceeasi categorie