Intoxicaţiile cu ciuperci – o problemă medicală de actualitate

Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană se produc prin neidentifiearea corectă a tipurilor de ciuperci, cât şi prin fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

Substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor. Simptomele intoxicaţiilor cu ciuperci pot să apară după o perioadă de incubaţie scurtă (minim 15 minute, maxim 3 ore), sau după o perioadă de incubaţie lungă (cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor). Acestea pot fi: scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, dureri abdominale, greţuri, vărsături, tulburări gastrointestinale, micşorarea pupilei, transpiraţii, icter, hemoragii, afecţiuni hepatice.

Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanţă, pe de o parte din cauza frecvenţei mari a acestora, pe de altă parte din cauza gravităţii lor. Este totodată una dintre marile urgenţe medicale, deoarece o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces se înregistrează atât la adulţi, cât şi la copii.

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj recomandă: consumul exclusiv de ciuperci din cultură (crescătorii autorizate) şi nu din flora spontană a pădurilor; achiziţionarea ciupercilor numai din surse autorizate (nu achiziţionaţi ciuperci de la persoanele care le comercializează pe marginile de drum sau în locuri neautorizate).

În cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie se recomandă prezentarea de urgenţă în Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.

Dr. Mihai Moisescu-Goia
Director executiv DSP Cluj

Articole din aceeasi categorie