Începe Postul Paștelui

Cel mai lung şi mai important, dar și cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, Postul Mare, care precede Praznicul Învierii Domnului, începe luni, 19 februarie, și durează până sâmbătă, 7 aprilie, inclusiv.

„Conform tradiţiei actuale a Bisericii, în cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet, sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel; miercuri, în Săptămâna Patimilor, se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn; în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica, de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin; se dezleagă la vin şi untdelemn în următoarele zile: Sfinţii Patruzeci de Mucenici (9 martie), Joia Canonului Celui Mare, înainte şi după prăznuirea Bunei Vestiri (24 şi 26 martie) şi în ziua Sfântului Gheorghe (23 aprilie), iar după unii, şi în Joia Patimilor. La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la peşte” – informează basilica.ro.

Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, referitoare la numărul patruzeci, când este vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine: Potopul a durat 40 zile, 40 de ani au rătăcit evreii în pustie, Moise a stat pe munte 40 zile pentru a primi Legea ș.a.

M. T.

Articole din aceeasi categorie