În 2014, în România au murit 1.200 de bolnavi de hepatită C

Aproximativ 700.000 de persoane sînt afectate de virusul hepatitei C în România, iar anul trecut au murit 1.200 de pacienţi din cauza acestei boli. În lipsa unei strategii naţionale, numărul deceselor se va tripla, pînă în 2030, a apreciat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, citat de AGERPRES.

În cadrul conferinţei “Hepatita C. Perspective asupra îngrijirii de durată”, Streinu Cercel a atras atenţia asupra faptului că noul tratament pentru hepatita C este mai eficient şi aduce o îmbunătăţire mai rapidă a stării de sănătate a pacienţilor, dar schema de tratament trebuie respectată cu stricteţe de către bolnav. În caz contrar, consecinţele pot fi dramatice pentru pacient. Pacienţii trebuie, de asemenea, monitorizaţi după tratament, motiv pentru care terapia trebuie făcută în centre medicale universitare.

“În ultimii 10 ani, infecţia cu hepatită C a crescut. Dacă nu se intervine în forţă, pînă în 2030 putem asista la o dublare sau o triplare a deceselor”, a adăugat acesta. Potrivit profesorului universitar, doar testarea completă a unui pacient costă aproximativ 1.500 de lei, iar terapia efectivă pentru această boală durează între 12 şi 24 de săptămîni.

Potrivit studiilor prezentate de experţi în cadrul conferinţei, România ocupă locul II în Europa şi locul IV în lume, în ceea ce priveşte decesul din cauza unor boli hepatice. Hepatita C este, potrivit reprezentanţilor de la Spitalul “Sfînta Maria”, cea de a doua cea mai frecventă cauză a unui transplant de ficat, după ciroză.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, a declarat că şi situaţia producătorilor este una dificilă.

“Costul este extrem de ridicat, dar interesul e ca aceste produse să ajungă în mîinile pacienţilor”, a spus el. De asemenea, Zaharescu şi-a exprimat îngrijorarea privind “resursele financiare de care beneficiază sistemul”. “Managementul bolilor devine tot mai costisitor. În ultimii 4 – 5 ani, nivelul fondurilor a rămas constant. 25 din 100 de pacienţi îşi primesc tratamentul datorită taxei plătite de producătorii de medicamente. Dacă în viitorul apropiat situaţia nu se va ameliora, accesul pacienţilor la medicamente va fi din ce în ce mai limitat”, a avertizat el.

Articole din aceeasi categorie