Hramul Mănăstirii Râşca Transilvană

Mulţime de credincioşi din Arhiepiscopia Clujului, dar şi din zonei Moldovei, au participat vineri, 14 octombrie, la hramul mănăstirii clujene de la Râşca Transilvană, aşezământ aflat sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Slujbele speciale dedicate sărbătorii hramului au început joi seara, cu Privegherea, oficiată în cinstea sfintei ocrotitoare, şi au continuat vineri cu Sfânta Litrughie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul părinte hramul-manastiriiAndrei, arhiepiscopul şi mitropolitul Clujului, alături de un sobor de peste 35 de preoţi şi diaconi.

În cadrul cuvântului de învăţătură, părintele mitropolit a explicat creştinilor că fără luptă nu există cunună şi le-a oferit drept exemplu viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva. La finalul Sfintei Liturghii, părintele stareţ, Casian Ioana i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Andrei pentru bucuria de a participa la sărbătoarea hramului mănăstirii şi pentru neîncetata purtare de grijă. La rândul său, părintele mitropolit l-a felicitat pe părintele stareţ pentru frumoasa pictură a bisericii, realizată în tehnica frescă, de o echipă de picturi din Bucureşti, condusă de profesorul Alexandru Nicolau.

Sărbătoarea Mănăstirii Râşca Transilvană s-a încheiat cu sfinţirea crucii cu postament din spatele Sfintei Mese, obiect donat de o familie de credincioşi români din Franţa.

Situată în zona Munţilor Apuseni, la confluenţa drumurilor care unesc judeţele Cluj, Alba şi Bihor, pe locul unde s-au luptat şi s-au jertfit mulţi fii ai neamului nostru românesc, Mănăstirea Râşca Transilvană este un loc de reculegere şi rugăciune pentru toţi pelerinii ce-i trec pragul. Aici, toate sufletele ostenite şi împovărate, ce caută întâlnirea cu Dumnezeu, primesc un cuvânt duhovnicesc protector şi încurajator.

În anul 2002, la solicitarea credincioşilor din această zonă, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Bartolomeu, arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, au început lucrările noii biserici, al cărei hram este „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Tot în 2002 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, care a fost pictată în ultimii trei ani de o echipă de pictori din Bucureşti, condusă de profesorul Alexandru Nicolau.

Andreea Pâgleşan

Articole din aceeasi categorie