Hramul Mănăstirii „Buna Vestire” din Gherla

La sfârşitul săptămânii trecute, comunitatea greco-catolică din municipiul Gherla a trăit momente sărbătoreşti.

În prezenţa PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a avut loc sărbătoarea hramului Mănăstirii „Buna Vestire” aparţinând Ordinului Sfântului Vasile Cel Mare – Surorile Baziliene „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”. Cu această ocazie, la sediul mănăstirii de pe strada Horea nr. 3, Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Florentin, alături de un sobor de preoţi. Pe lângă surorile aparținând mănăstirii gherlene, au fost prezente surorile baziliene din Baia Mare şi Cluj-Napoca, dar şi numeroşi credincioși greco-catolici din Gherla şi din împrejurimile municipiului.

În cuvântul său, PS Florentin a spus că această mănăstire este „o adevărată oază de rugăciune, de lumină şi caritate”, unde Fecioara Maria constituie o punte între Cer şi Pământ. Înaltul ierarh a pledat pentru unitate creştină şi pace pe pământ, invitându-ne să privim la Sfînta Cruce.  Printre altele, a remarcat înnoirea anotimpului, cu toate că pe dealurile de pe Valea Someşului Mic încă mai erau urme de zăpadă. A încheiat cu îndemnul la rugăciune, spunând că „Isus a coborât în sufletele noastre”. Toţi cei prezenţi în sala mare a mănăstirii din  vecinătatea Spitalului Municipal s-au rugat pentru pacea şi sănătatea credincioşilor din Gherla, purtând în suflet bucuria „Anului Centenar al Unirii”. La încheierea Sfintei Liturghii, din partea gazdelor, Sr. Brigita Bontaş, OSBM, i-a mulţumit PS Florentin pentru prezenţa la acest important eveniment.

Surorile Baziliene sunt fiicele spirituale ale Sf. Vasile cel Mare (329-379). Se conduc după regulile Sf. Vasile cel Mare, de unde şi numele de surori baziliene. Ordinul lor este un ordin internaţional, prezent în locuri şi culturi diferite, slujind poporul lui Dumnezeu, în special Bisericile Greco-Catolice din diferite ţări, precum România, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Ucraina, Polonia, Italia, Statele Unite ale Americii, Argentina, Australia şi Brazilia.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie