Hramul Bisericii Armeneşti „Solomon” din Gherla

Cel mai vechi lăcaş de cult din municipiul Gherla, Biserica “Solomon” îşi sărbătoreşte sâmbătă, 25 martie, hramul – eveniment important în viaţa creştinilor armeni, ca de altfel şi marea lor întâlnire anuală – „Sfântul Grigore Iluminătorul”.

Biserica „Solomon” de pe strada Cloşca este prima construită de către armeni, denumită aşa după cititorul ei, Solomon Simai. Construcţia a durat doar un an, între 1723 şi 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea  trasării planului oraşului baroc. Biserica era înconjurată de un zid de piatră, în incintă aflându-se şi cimitirul. Între 1732 şi 1751, bisericii i-a fost adăugat un turn aproximativ pătrat. Cornişa turnului are pe mijlocul fiecărei laturi un semicerc şi este introdusă tribuna vestică, terminată cu un parapet de zidărie, fără decoraţii. Ancadramentul de intrare în biserică, datat la 1723, aparţine, din punct de vedere stilistic, Renaşterii transilvănene, iar de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestri şi Grigore Iluminătorul. Biserica „Solomon” este un monument de arhitectură care ne prezintă faza de evoluţie, la acea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în Gherla. Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul oraşului s-a construit mai târziu, în perioada 1748-1804 şi este considerată o adevărată capodoperă a stilului baroc din ţara noastră.

Slujba de sâmbătă după-amiază va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preotul paroh Szakács Endre. Cu ocazia evenimentului va cânta corul mixt al Catedralei Armeneşti, condus de Molnár Anna.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie