Hramul Bisericii Armeneşti „Sfânta Treime” din Gherla

Cea mai reprezentativă clădire a municipiului Gherla este Biserica Armeano-Catolică, situată în plin centrul oraşului, a cărei ridicare a început în septembrie 1748. A fost terminată în 1798 şi a fost sfinţită la 17 iunie 1804. Este cea mai monumentală construcţie din oraşul de pe Someş, un vechi şi cunoscut centru al spiritualităţii armeneşti.

Duminică, 27 mai 2018, aici s-a sărbătorit hramul lăcaşului de cult. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh msgr. Szakács Endre, iar frumoasele cântări în limbile armeană şi maghiară au fost interpretate de corul bisericii, condus de Molnár Anna. La slujbă, alături de membrii comunităţii locale, au fost prezenţi armeni de origine gherleană stabiliţi în Cluj-Napoca, Târgu Mureş, dar şi în… Suedia!

Sâmbătă, 26 mai, un grup de armeni gherleni au asistat şi la manifestările prilejuite de hramul Bisericii Armeano-Catolice „Szent László” din localitatea Frumoasa (judeţul Harghita), unde slujba religioasă a fost celebrată chiar de preotul gherlean, msgr. Szakács Endre. Amfitrionul evenimentului religios din vecinătatea municipiului Miercurea Ciuc a fost preotul paroh Gábor Zoltán. Sărbătoarea de la poalele Munţilor Harghitei a fost onorată şi în acest an de numeroşi creştini din localitate, dar şi din Gheorgheni, Dumbrăveni, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş.

În curând, mai exact la 16 iunie, la Gherla va avea loc tradiţionala sărbătoare a comunităţii armeneşti din localitate, „Sfântul Grigore Luminătorul”, unde an de an participă peste 500 de armeni din toată ţara, dar şi din străinătate.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie