Fumatul şi consumul de alcool agravează reacţiile alergice

Consumul unui singur pahar de alcool poate declanşa reacţii alergice la anumiţi oameni, iar expunerea la fumul de ţigară poate agrava reacţiile astmatice şi pe cele alergenice sezonale, conform unui studiu realizat de o echipă de medici americani, conform LiveScience.com.

„Deşi sînt foarte rare, alergiile la alcool pot provoca o serie de simptome precum ochi injectaţi, roşii şi mîncărimi la nivelul ochilor, congestii nazale, probleme stomacale şi dificultăţi de respiraţie”, a explicat medicul alergolog Sami Bahna, fostul preşedinte al Colegului american pentru Alergie, Astm şi Imunologie (American College of Allergy, Asthma and Immunology – ACAAI) şi şeful clinicii de alergologie şi imunologie din cadrul Spitalului Universitar din Louisiana.

Reacţiile alergice la alcool sînt de obicei uşoare, precum ar fi apariţia unor eczeme cutanate temporare, dar pot fi şi cazuri grave ce pot pune în pericol viaţa pacientului, a mai precizat medicul ce a prezentat rezultatele studiului său la întrunirea anuală a ACAAI, de la Boston. După consumul unei băuturi alcoolice unii oameni pot trece prin atacuri grave de astm ce le pot pune viaţă în primejdie.

O serie de ingrediente naturale prezente în bere şi în vin, pe lîngă etanolul propriu-zis, pot declanşa reacţii ale sistemului imunitar. Astfel, sulfiţii, substanţe ce se dezvoltă în mod natural în vinuri, dar a căror concentraţie este crescută artificial pentru a conserva aceste băuturi, pot de asemenea genera alergii sau pot agrava simptomele de astm. Unele vinuri conţin o substanţă chimică denumită tyramină ce poate provoca dureri de cap la scurt timp după ingerare.

„Anumite persoane pot fi alergice chiar la alcool sau la un alt ingredient al băuturii consumate, însă chiar şi persoanele care nu sînt alergice la alcool trebuie să înţeleagă că etanolul poate agrava alte simptome alergice existente, în special în cazul alergiilor alimentare”, a mai explicat Dr. Bahna.

De asemenea fumatul poate agrava simptomele alergiilor de sezon, pentru că fumul de ţigară dezvoltă sensibilitatea la polen sau la diferiţii spori, în special în cazul alergiilor de primăvară şi toamnă.

Articole din aceeasi categorie