Fumatul pasiv are efecte adverse asupra creierului copiilor chiar şi înainte de concepţia lor

Expunerea viitoarelor mame la fumul de ţigară – chiar şi înainte ca acestea să rămână gravide – poate afecta negativ dezvoltarea creierului fetuşilor din cauza compuşilor nocivi ce pot persista chiar şi câteva zile în organism, potrivit unui studiu efectuat la Centrul Medical Universitar Duke din Statele Unite, publicat în ediţia din această lună a jurnalului „Toxicological Sciences”, informează Science Daily, citat de AGERPRES.

În urma experimentelor efectuate pe şoareci de laborator în condiţii care imitau modul de expunere a oamenilor la fumul de ţigară, cercetătorii americani au descoperit că substanţele chimice din acesta afectează dezvoltarea creierului fetuşilor.

Fumatul pasiv influenţează negativ regiunile din creier implicate în procesele de învăţare, memorare şi răspuns emoţional. Deşi cel mai semnificativ impact s-a observat în ultima perioadă a gravidităţii, efectele adverse asupra dezvoltării neuronale a fetuşilor se manifestă chiar şi atunci când mamele au fost expuse la fum înainte de concepţie.

Mai multe femele de cobai au fost împărţite în trei grupuri, ele fiind expuse la compuşi extraşi din fumul de ţigară în trei perioade – înainte de împerechere, în prima parte a perioadei de gestaţie şi, respectiv, în ultima parte a acesteia. Ulterior, cercetătorii au efectuat studii asupra puilor acestora începând din prima parte a vieţii lor până în perioada adultă, concentrându-se pe regiunile din creier despre care se ştie că sunt afectate în mod negativ de nicotină şi de fumul de ţigară. În cazul tuturor celor trei grupuri de cobai s-a observat că puii manifestau deficienţe în ceea ce priveşte funcţiile neuronilor colinergici, ce guvernează procesele de învăţare şi de memorare, şi ale serotoninei, care afectează starea de spirit şi comportamentul emoţional.

„Această descoperire are implicaţii importante pentru sănătatea publică deoarece subliniază nevoia de a evita fumatul pasiv nu numai în timpul sarcinii, ci şi înainte de concepţie”, susţine Theodore A. Slotkin, profesor în cadrul Universităţii Duke care menţionează că aceasta ar trebui să fie ”o regulă generală pentru femeile aflate la vârsta fertilă”.

Modul în care fumul de ţigară aduce prejudicii dezvoltării creierului fetal nu este încă deocamdată cunoscut, fiind nevoie de mai multe studii în acest sens, însă cercetătorii susţin că printre potenţialele cauze se numără efectul persistent al unora dintre compuşii prezenţi în acesta, ce pot rămâne în corp timp de câteva zile de la expunere. De asemenea, ei sugerează că aceşti compuşi chimici ar putea declanşa modificări la nivel metabolic şi hormonal în corpul mamei sau ar putea cauza o alterare epigenetică în ovul, care perturbă activitatea genelor ce controlează activitatea creierului.

O cercetare anterioară efectuată de aceeaşi echipă de oameni de ştiinţă a relevat faptul că multe dintre efectele negative ale expunerii la fumul provenit de la ţigările obişnuite sunt provocate de nicotina din fum, descoperire ce sugerează că şi ţigările electronice constituie un pericol semnificativ pentru femeile aflate la vârsta fertilă, după cum precizează sursa citată.

 

Articole din aceeasi categorie