Florian Bodog: La proiectul de lege privind vaccinarea va apărea un capitol de sancţiuni

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, într-o conferinţă de presă, că, în urma dezbaterilor publice şi a dezbaterii parlamentare asupra proiectului de lege privind vaccinarea, va apărea un capitol care să prevadă sancţiuni, informează AGERPRES.

„Proiectul de lege supus dezbaterii publice nu conţine un capitol de sancţiuni, dar, aşa cum ştim, orice lege care dorim să fie aplicată şi care dorim să aibă un rezultat final are nevoie de acest capitol de sancţiuni. Aceste sancţiuni vor apărea în lege urmare a dezbaterilor publice şi urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de sănătate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Noi ştim că este necesar un capitol, la un moment dat s-a şi gândit un set de sancţiuni”, a afirmat ministrul.

În opinia sa, în prezent, se înregistrează un moment „optim” pentru apariţia acestei legi în contextul epidemiei cu care România se confruntă.

Bodog a adăugat că sancţiunile vor trebui astfel dimensionate încât să aibă o cât mai mare acceptanţă din partea opiniei publice, dar, în acelaşi timp, să asigure o imunizare corectă a copiilor. El a spus că părintele poate refuza vaccinarea, dar refuzul va fi făcut pe proprie răspundere. Întrebat dacă a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului, Florian Bodog a răspuns: „Corect”.

Proiectul de lege privind vaccinarea a fost pus de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică.

„În vederea asigurării dreptului la sănătate şi la educaţie al tuturor copiilor şi tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an”, se precizează în expunerea de motive. De asemenea, prin proiectul de lege sunt stabilite atribuţiile şi responsabilităţile tuturor actorilor implicaţi în procesul de realizare a activităţilor de vaccinare, instituţii publice şi societate civilă.

Potrivit proiectului pus în dezbatere, toţi furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare vor fi obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), în termen de 2 ani de la publicarea acestei legi.

Iniţiatorii susţin că proiectul de lege are în vedere creşterea acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în Programul Naţional de Vaccinare, astfel încât să se asigure un status imun corespunzător al copiilor împotriva principalelor boli prevenibile prin vaccinare, precum şi conştientizarea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora privind beneficiile vaccinării, siguranţa, calitatea şi reacţiile adverse posibile în caz de vaccinare.

„În vederea asigurării continuităţii procesului de vaccinare, indiferent de discontinuităţile procesului de aprovizionare al producătorului / furnizorului de vaccinuri, se va asigura în depozitul naţional un stoc de rezervă de vaccinuri şi consumabilele aferente cel puţin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni, astfel că în situaţii epidemiologice speciale vaccinurile să fie folosite din stocul de rezervă constituit în acest sens”, se precizează în proiect.

„Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancţiona părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor şi stabilirea unei relaţii de încredere între medic şi pacient, respectiv părinţii, în acest caz, dar şi rolul statului în asigurarea şi garantarea sănătăţii la nivel populaţional”, precizează iniţiatorii, în expunerea de motive.

 

Articole din aceeasi categorie