Florian Bodog – aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

Florian Bodog, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru sănătate şi familie din Parlament. Decizia a fost luată cu 16 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri, informează AGERPRES.

Bodog a declarat că până la sfârşitul anului va fi adoptată o nouă lege a Sănătăţii. „Vom avea o nouă lege a Sănătăţii, care va prinde în componenţa sa toate modificările legislative pentru a putea da aceste salarii – pentru un medic rezident anul I, salarizarea va porni de la 1.200 de euro brut, iar pentru un medic specialist gradul 5 clinic – 2.750 de euro brut, inclusiv pentru a debirocratiza relaţia contractuală cu Casa de Asigurări a tuturor furnizorilor serviciilor de sănătate”, a precizat Bodog.

El a mai declarat că propune deficitul de personal prin revizuirea sistemului de salarizare în direcţia flexibilizării şi stimulării performanţei şi competitivităţii. „Am propus o serie de măsuri care vor fi aplicate începând cu anul următor. 0% impozit pe venit pentru medici, 100% creşterea salariilor asistenţilor medicali, începând tot cu 1.01.2018, 2.150 de lei salariul minim brut pentru infirmieri şi asistenţi sociali începând tot cu aceeaşi dată, 2.500 salariul minim brut pentru angajaţi cu studii superioare – asistenţă socială, tot de la aceeaşi dată. Tichete de vacanţă pentru toţi bugetarii din sistemul medical”, a explicat Bodog.

În ceea ce priveşte infrastructura de sănătate, el a spus că este în plan construirea a opt spitale regionale dotate cu echipamente de ultimă generaţie, organizate ca centre de urgenţă pentru toate specialităţile medicale, 1.000 de paturi, zece clinici, centre de cercetare, cartier de locuinţe pentru medici şi personal, lucru care contribuie la stoparea exodului medicilor tineri.

De asemenea, el a menţionat construirea unui spital republican în Bucureşti, cu centre de excelenţă şi cercetare pentru toate specialităţile – 2.500 de paturi, 30 de clinici, cinci centre de cercetare, echipamente de ultimă generaţie şi şcoală medicală, dar şi modernizarea ambulatoriilor de specialitate.

Bodog s-a referit şi la dotarea localităţilor cu ambulanţe, dezvoltarea capacităţii de răspuns pentru serviciile de ambulanţă şi SMURD prin programul naţional de dotare cu ambulanţe „O ambulanţă la fiecare comună”.

Cât priveşte medicamentele, Bodog a spus că vor trebui găsite soluţii legale pentru a limita exportul paralel şi pentru reducerea cu 35% a preţului medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul. „Programul naţional în care pe fiecare boală pacientul să aibă la dispoziţie un medicament gratuit pentru afecţiunea sa, actualizarea periodică a listei medicamentelor compensate, prima actualizare va fi făcută până cel târziu la 1 martie 2017”, a enumerat Bodog alte priorităţi.

El a mai spus că îşi propune repornirea şi dezvoltarea Institutului Cantacuzino, care a trecut din nou la Ministerul Sănătăţii, urmând fi „operat” în colaborare cu noul minister al cercetării.

Articole din aceeasi categorie