Flori de har în Dealul Florilor din Dej, la Sărbătoarea Sf. Anton

Sfîntul Anton de Padova, sfînt al unităţii şi al milostivirii, cinstit de credincioşi mai presus de confesiuni şi tradiţii, şi-a încheiat viaţa pămîntească în ziua de 13 iunie 1231, la doar 36 de ani, dar purtînd faima sfinţeniei încă din timpul vieţii sale. Icoana preotului franciscan Anton, canonizat la 13 mai 1232, a străbătut apoi veacurile, fiind invocat şi comemorat şi în prezent, cu aceeaşi evlavie şi cu încredere în puternica sa mijlocire către Dumnezeu.

În Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, sărbătoarea Sfîntului Anton este prilejul pentru o frumoasă Sarbatoare-Sf-Anton-1tradiţie a pelerinajului, ce s-a format în jurul Mănăstirii „Sf. Anton” din vecinătatea oraşului Gherla, dar şi a noii biserici „Sf. Anton” din Dej – cartierul Dealul Florilor, unde prin voia lui Dumnezeu se află un relicvariu conţinînd moaşte ale Sfîntului Anton.

Pentru a continua această tradiţie, duminică, 12 iunie, credincioşii din Dej l-au primit în mijlocul lor pe PS Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla, la biserica protopopială „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din centrul oraşului. După binecuvîntarea dată de episcop, preoţi protopopi şi parohi, studenţi seminarişti, persoane consacrate, credincioşi, au parcurs, în Sarbatoare-Sf-Anton-3rugăciune, drumul pînă la biserica „Sfîntul Anton” din cart. Dealul Florilor, purtînd moaştele şi statuia Sf. Anton în semn de veneraţie, dar şi pentru a binecuvînta şi sfinţi prin trecerea lor întreaga localitate. După procesiune, în curtea bisericii „Sf. Anton” a fost celebrată Sfînta Liturghie Arhierească. Alături de PS Florentin au concelebrat pr. Laurenţiu Biriş, protopop de Dej, pr. Marius Ungureşan, protopop de Cluj I, pr. Laurian Daboc, protoegumen al Ordinului Sfîntului Vasile cel Mare (OSBM), pr. Călin Moldovan, paroh în Dealul Florilor şi alţi preoţi invitaţi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul “Buna Vestire” a Catedralei “Sf. Nicolae” din Oradea şi Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic “Sf. Sarbatoare-Sf-Anton-4Trei Ierarhi” din Oradea, conduse de maestrul Radu Mureşan.

Între invitaţii la eveniment au fost primarul oraşului Dej şi consilieri locali, studenţi seminarişti din Oradea şi Cluj-Napoca, surori ale Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, fratele Andrei OSBM şi sora Daniela OSBM, tineri din ASTRU, membre ale Reuniunii Mariane.

PS Florentin şi-a început cuvîntul de învăţătură, mulțumind lui Dumnezeu „pentru această duminică a unității în care sîntem chemați ca, în comuniune, să formăm Trupul lui Hristos numit Biserica”. „În evanghelia de azi, Hristos dorește să fim una, uniţi așa cum Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Spiritul Sfînt sînt uniți. (…) Mîntuitorul ne invită la unitate, unitatea dintre noi și unitatea noastră cu Dumnezeu, unitatea dintre membrii familiilor, dintre soți, dintre părinți și copii. Este o luptă pentru unitate: unitatea cere multă răbdare, înțelegere, bunăvoință, disponibilitate. Suntem invitaţi la unitate între Biserici, între creștini, între națiuni” – a spus PS Florentin.

Episcopul de Cluj-Gherla a specificat că, în această duminică, Biserica a făcut şi pomenirea primului Conciliu ecumenic al Bisericii creştine din anul 325, Conciliul de la Niceea, „primul semn al unității Bisericii Sarbatoare-Sf-Anton-2creștine”, în care s-au adunat toți episcopii creștinătății – 318 episcopi din întreaga lume. „Ei s-au întîlnit la porunca împăratului Constantin și au pus bazele credinței Bisericii creștine de astăzi. Crezul, Simbolul credinței creștine pe care noi îl rostim, a fost înscris întîia oară acolo, la Niceea. Tot la Niceea s-a stabilit calendarul creștin, cu o unică dată a sărbătoririi Învierii Domnului pentru toți creștinii din Orient și din Occident. (…) Este important să ne rugăm pentru unitate, mai cu seamă în aceste zile premergătoare unui eveniment foarte important: în această lună, în 19 iunie, în Creta vor începe lucrările primului Sinod Panortodox după cele opt Concilii ecumenice recunoscute ale Bisericii Una. Este un moment foarte important al Bisericii creștine, un moment care poate aduce o mare unitate. Să-l rugăm pe Bunul Dumnezeu ca această consfătuire a celor 14 Biserici autocefale Ortodoxe din întreaga lume să fie, pentru Sarbatoare-Sf-Anton-5toți creștinii, un semn al unității în credință, în rugăciune și mai cu seamă în doctrină” – a îndemnat PS Florentin.

Continuînd tema unităţii, Preasfinţia Sa a spus că „un semn și un model al unității rămîne pentru noi toți Sfîntul Anton de Padova”.

După Sfînta Jertfă Liturgică, pr. paroh Călin Moldovan, mulţumind enoriaşilor şi invitaţilor prezenţi, a oferit Preasfinţiei Sale un semn de amintire de la Parohia Dej – Dealul Florilor: un tablou – broderie cu imaginea Sf. Anton. Preasfinţia Sa a răspuns la dar prin dar, oferind pr. Călin o medalie a Anului Milostivirii, cu chipul Papei Francisc, o imagine cu Isus Milostiv şi o carte-document apărută recent, „Iuliu Hossu în Dosarele Securităţii”. O amintire a fost oferită şi primarului oraşului Dej, iar celor care „au înălţat sufletele la cer prin cîntare”, celor două coruri şi dirijorului lor, Preasfinţia Sa le-a adresat o caldă mulţumire.

După momentul de mulţumire au fost binecuvîntaţi crinii aduşi de credincioşi în cinstea Sfîntului Anton, iar apoi, toţi cei prezenţi au fost invitaţi pe rînd la venerarea moaştelor şi au primit de la episcopul de Cluj-Gherla cîte o binecuvîntare. A urmat, în încheiere, agapa fraternă pregătită cu generozitate de organizatori.

Articole din aceeasi categorie