Federaţia Solidaritatea cere prezentarea în amănunt a legislaţiei secundare din domeniul sănătăţii

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România (FSSR) a cerut ca legislaţia secundară referitoare la noul proiect de lege a sănătăţii să fie prezentată în amănunt publicului larg, deoarece în acest moment există foarte multe aspecte necunoscute de către beneficiarii direcţi ai actului normativ, se arată într-un comunicat transmis, joi, de conducerea FSSR.

„Legea trebuie să stabilească în cadrul ei cît mai multe reguli ale sistemului de sănătate, evitînd astfel ca efectele cu adevărat importante ale actului normativ să fie lăsate la decizia Guvernului. Obişnuinţa atîtor norme de aplicare care modifică prevederile legii ne face să fim circumspecţi în faţa acestui mod de a legifera. Pentru a da un exemplu, este necesară definirea în cadrul legii a principiilor de constituire a pachetului de bază de asigurări sociale de sănătate. În acest moment circulă „pe surse” variante de proiecte ale HG-urilor de aplicare a legii sănătăţii, iar numeroase voci din interior sau din diferite cercuri „şoptesc ” despre interesele majore legate de adoptarea proiectului de lege în forma în care el a fost gîndit. Există astfel riscul ca oamenii să nu înţeleagă temerile experţilor faţă de această lege”, a declarat Viorel Rotilă, preşedintele FSSR.

Acesta a avertizat, totodată, că „pericolul reprezentat de noua lege nu atîrnă numai asupra medicinii de urgenţă, ci şi asupra sistemului de asigurări de sănătate şi asupra spitalelor”. „Cerem ca procesul de depolitizare să înceapă cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cu conducerile caselor judeţene, acestea fiind instituţii ce trebuie conduse de reprezentanţii societăţii civile, iar apoi să continue cu spitalele. Sistemul sanitar are la ora actuală nevoie urgentă de trei elemente esenţiale: bani, competenţă managerială şi eliberarea de ingerinţele politicului”, a mai spus preşedintele FSSR.

Articole din aceeasi categorie