Farmaciștii Solidari – platformă menită să ajute pacienții să găsească mai ușor medicamentele necesare

În contextul crizei generate de coronavirus, o echipă civică formată din clujeni și orădeni a lansat platforma națională „Farmaciștii Solidari”,  https://www.farmacistiisolidari.ro/, cu scopul de a ajuta oamenii să-și găsească  online, mai ușor și mai rapid, farmaciile din orașul lor care au pe stoc medicamentele de care au nevoie. Utilizarea platformei este gratuită atât pentru pacienți, cât și pentru farmaciștii care se implică în regim de voluntariat.

În acest mod, inițiatorii speră să reducă expunerea persoanelor vulnerabile la aglomerația din spațiile publice, dar mai ales din farmacii. De asemeni, precizează inițiatorii proiectului, se va monitoriza atent deficitul de medicamente greu de găsit, precum Euthyrox, Siofor, Plaquenil ș.a. Cei care îi vor ajuta pe cetățeni să își găsească mai rapid medicamentele, cu sfaturi avizate, și dacă vor dori, le vor facilita transmiterea unei rețete electronice, sunt farmaciștii voluntari înscriși în această rețea națională.

Cum funcționează platforma

Cetățenii care  doresc să caute un medicament trebuie, mai întâi, să intre pe site-ul FarmacistiiSolidari.ro și să completeze datele personale solicitate și cele referitoare la medicamentul respectiv.

Cererile lor vor fi apoi transmise printr-o notificare tuturor farmaciștilor solidari care activează în orașul respectiv. Aceștia vor verifica dacă farmacia lor are pe stoc medicamentul solicitat, iar dacă acesta există, îl vor anunța pe pacient printr-un mesaj. „Astfel,  pacientul se va putea deplasa direct la cea mai apropiată farmacie care are disponibile medicamentele necesare, fără să mai fie nevoit să bată străzile și să ia farmaciile la rând, expunandu-se inutil” – precizează Raluca Radu, unul dintre coordonatorii proiectului.

Platforma „Farmaciștii Solidari” este o inițiativă civică implementată în regim de voluntariat de către o echipă formată din tineri profesioniști din Oradea și Cluj, în domenii precum: IT, design, cercetare, comunicare și farmacie.

M. T.

Articole din aceeasi categorie