Experții în sănătate publică iau poziție față de „agresiunea comercială a industriei tutunului”

Experții în sănătate din organizațiile membre ale Inițiativei 2035 – Prima Generație Fără Tutun a României denunță interferența industriei tutunului și a altor industrii cu interese comerciale directe în dezbaterile legate de adoptarea politicilor de sănătate publică.

„În data de 21 martie 2018, cele peste 350 de organizații membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun – asociații medicale, academice, lideri ai facultăților de medicină, organizații de tineret și copii -, au solicitat autorităților române, printr-un document de poziție, să inițieze modificările legislative care să adreseze situația de «urgență de sănătate publică» reprezentată de consumul de tutun în rândul adolescenților și tinerilor în România. Pe baza datelor existente furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică și de ultimele studii în rândul acestor categorii de vârstă, în ciuda evoluției pozitive, începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, situând țara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. De aceea, organizațiile membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun consideră că autoritățile române trebuie să intervină ferm și consecvent pentru accelerarea scăderii numărului de copii și tineri care încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun. Ulterior acestei poziții clare și exprimate fără echivoc, observăm, fără surprindere, asaltul agresiv cu iz comercial al industriei tutunului și al industriilor conexe. Campanii ale unor anumite canale media care beneficiază de diverse forme de sponsorizare din partea industriei tutunului sunt menite să blocheze și să discrediteze eforturile organizațiilor cu preocupare constantă pentru reducerea consumului de tutun în România” – se arată într-un comunicat al ale Inițiativei 2035 Fără Tutun.

Prin intermediul aceluiași document, organizațiile membre ale Inițiativei 2015 Fără Tutun denunță „tentativele de influențare a opiniei publice din România în a crede că diverse instituții europene din domeniul sănătății publice ar recomanda anumite tipuri de produse din tutun, mai precis produsele din tutun încălzit”. „Începând cu jumătatea anului 2017, s-a observat demararea publicării unor studii independente asupra noilor produse din tutun, care demonstrează, prin măsurători de laborator, atât profilul lor nesigur pentru expunerea non-utilizatorilor, cât și expunerea consumatorilor la substanțe toxice noi, rezultate în urma încălzirii filtrului produsului. Mai mult, chiar din datele furnizate de producător reiese riscul de utilizare duală a produselor noi cu nicotină și a produselor clasice din tutun în spații publice închise” – arată acestea.

Cele peste 350 de organizații nonguvernamentale, medicale, academice, de protejare a drepturilor tinerilor și copiilor reînnoiesc solicitarea adresată Parlamentului și Guvernului României de adoptare de urgență a modificărilor legislative „care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun definite în mod cuprinzător, și de completare a legislației din domeniul controlului tutunului care adresează direct prevenirea expunerii la efectele nocive ale acestora”.

”Reafirmăm că avem obligația morală și legală de a crea un mediu social care să favorizeze opțiunea copiilor și adolescenților de a rămâne nefumători și de a reduce impactul dramatic curent al consumului de tutun în rândul acestei categorii de vârstă” – arată semnatarii Inițiativei 2035 – Prima Generație Fără Tutun a României.

M. T.

Articole din aceeasi categorie