Evenimente dedicate Zilei Mondiale Alzheimer, la Cluj-Napoca și Dej

Sub egida „Ziua Mondială Alzheimer” – 21 septembrie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj organizează o serie de activități menite să sensibilizeze comunitatea clujeană și instituțiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer, dar și să promoveze serviciile oferite în acest sens de către instituție.

Conform programului anunțat de Consiliul Județean Cluj, joi, 20 septembrie, de la ora 10:00, la sediul DGASPC Cluj va avea loc o masă rotundă în cadrul căreia specialiști din cadrul instituției, împreună cu reprezentanți din toate primăriile județului, vor analiza starea actuală a sistemului de servicii oferite persoanelor afectate de boala Alzheimer și vor discuta despre importanța diagnosticării precoce, educarea aparținătorilor, măsuri concrete de prevenție, în sensul sporirii controlului asupra factorilor de risc, dar și despre suportul acordat familiilor acestora. Activitățile vor continua și vineri, 21 septembrie, în cadrul campaniei gratuite de testare a memoriei „Amintește-ți de mine!”, organizată în municipiile Cluj-Napoca și Dej.

Proiectul „Cafeneaua Alzheimer” se va desfășura în acest an în Cluj-Napoca, pe strada Napoca nr. 10 și pe strada Stephan Ludvig Roth nr. 5, unde, în intervalul orar 10:00-12:00, doritorii își vor putea testa gratuit memoria și unde se vor organiza grupuri de discuții pe problematica Alzheimer, între persoane adulte cu vârsta peste 45 de ani și psihologi din cadrul Centrului Comunitar Județean Cluj. Cu sprijinul reprezentanților DGASPC Cluj, Locuințe Protejate Câțcău și în colaborare cu Primăria Municipiului Dej, dejenii își vor putea testa și ei gratuit memoria, la sediul Centrului de Servicii Sociale Dej, din strada Regina Maria nr. 26 – parterul Policlinicii, în intervalul orar 10:00 – 14:00. Și aici se vor organiza grupuri de discuții pe problematica Alzheimer, între persoane adulte și psihologi din cadrul DGASPC.

Demența de tip Alzheimer se caracterizează prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive, cu deteriorarea memoriei, tulburări de limbaj, deteriorarea capacității de a desfășura activități motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaște obiectele, dificultăți în planificare și organizare. Inițiatorii evenimentului consideră important ca populația să conștientizeze ce este demența de tip Alzheimer, să cunoască simptomatologia și „să înțeleagă că demența în boala Alzheimer este diferită de procesul normal de îmbătrânire, să poată face diferența între cele două și să știe unde să se adreseze atunci când suspectează că există anumite probleme”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie