Eugen Nicolăescu: Pachetul de bază este dimensionat la nivelul bugetului pe care şi-l permite România

Pachetul de bază în sănătate propus dezbaterii publice este dimensionat la nivelul bugetului pe care şi-l permite România, el fiind gratuit pentru toţi cetăţenii, indiferent dacă sînt sau nu asiguraţi, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Eugen Nicolăescu.

Ministrul a precizat că în două luni ar putea fi terminat şi pachetul de servicii medicale private. “Ne-am dori ca pachetul de bază să intre în vigoare în ianuarie 2014, la următorul exerciţiu bugetar, dar avînd în vedere că în luna ianuarie sînt Eugen-Nicolaescu-13multe zile libere, cred că un termen rezonabil va fi 1 februarie 2014”, a spus ministrul. Nicolăescu a mai precizat că pachetul de bază va cuprinde toate urgenţele definite de medicina de urgenţă, partea de prevenţie, numărul de consultaţii pentru medicul de familie, pentru medicii specialişti, analizele de laborator şi tipurile de analiză, imagistică şi serviciile de spitalizare.

Pachetul de legi privind reforma în sănătate pus în dezbatere publică este perfectibil

Pachetul de legi privind reforma în sistemul de sănătate românesc şi pachetul privind serviciile medicale de bază puse marţi seară în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS) sînt perfectibile, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul Eugen Nicolăescu. “Aşteptăm propuneri, observaţii, comentarii de la cei care cred că putem face legile mai bune”, a spus Nicolăescu.

Una dintre modificările Legii 95 privind reforma în sănătate, a precizat ministrul Sănătăţii, se referă la Centrele de Primiri Urgenţe ale spitalelor, care vor intra în coordonarea Unităţilor de Primiri Urgenţe. De asemenea, propunerile mai vizează obligativitatea existenţei defibrilatoarelor în zonele aglomerate, dezvoltarea centrelor de permanenţă şi întărirea rolului medicilor de familie. De asemenea, este prevăzută gruparea tuturor programelor de sănătate într-o singură structură a Ministerului Sănătăţii, care se va numi Compania Naţională de Sănătate, precum şi reorganizarea şi structurarea ministerului şi a structurilor sale, inclusiv din teritoriu, prin descentralizarea către administraţia locală.

În ceea ce priveşte medicamentele, Ministerul Sănătăţii propune ca Agenţia Naţională a Medicamentului să preia întreaga activitate a medicamentelor, de la punerea acestora pe piaţă, pînă în farmacii, şi la achiziţia de către pacient. “Desfacerea medicamentelor se va realiza prin minim trei distribuitori în România. Este o garanţie mai mare că medicamentele vor ajunge în farmacii la pacient. O să plafonăm discount-ul la maxim 20% din valoarea care se spune tranzacţiei”, a spus Nicolăescu.

Referindu-se la statutul spitalelor, el a spus că proiectul pus în dezbatere publică prevede 12 spitale pilot la nivel naţional, la care evaluarea urmează să se facă prima dată la şase luni, iar a doua oară la nouă luni, iar toate concluziile să ducă la posibila corectare a legii, astfel încît statutul să fie generalizat în 2015 în toate spitalele publice din România.

Nicolăescu a precizat că ministerul propune trei tipuri de structuri pentru spitale: regii autonome, ONG-uri, societăţi comerciale, însă a subliniat că toate unităţile spitaliceşti vor rămîne spitale de stat. “Toate spitalele publice se vor organiza în sensul de înfiinţare sau desfiinţare numai prin hotărîre de guvern” a subliniat ministrul. El a explicat că spitalele vor fi conduse de un consiliu de administraţie, iar managerul de spital va fi şi preşedinte la consiliului de administraţie.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că unul dintre proiectele de lege urmăreşte scoaterea medicilor din categoria funcţionarilor bugetari, iar salarizarea să fie aplicată în funcţie de performanţă. Totodată, se va da posibilitatea pacienţilor ca aceştia să fie trataţi în regim privat în spitalele publice şi să-şi poată alege doctorul. “Vor face excepţii de la aceste prevederi medicii care lucrează în Urgenţă, în ATI, pentru că aici nu vor fi paturi private. Paturile private nu vor fi mai multe de 20% din numărul total de paturi dintr-un spital public”, a explicat Nicolăescu, care a precizat că în cazul unei calamităţi toate paturile private vor fi destinate pentru acea problemă.

De asemenea, consultarea în regim privat se va face de către medic în afara orelor de program, iar sumele care se vor obţine din tratamentul pacienţilor vor fi astfel împărţite: 50% pentru medici, 30% pentru echipa medicală şi 20% pentru spitale.

În ceea ce priveşte malpraxis-ul, demnitarul a arătat că Ministerul Sănătăţii se angajează să aibă o listă de experţi pe care să-i pună la dispoziţia celor care vor avea nevoie.

Articole din aceeasi categorie