Episcopii catolici din România apără căsătoria și familia

Conferința Episcopilor din România (CER) salută „cu mare speranță” inițiativele din societatea civilă, a numărului mare de asociații și fundații care s-au grupat pentru a apăra căsătoria și familia, și îndeamnă credincioșii să susțină acest demers acasă, la muncă și oriunde au ocazia de a se întâlni cu prieteni, rude și cunoscuți.

„Cu spirit profetic, vizionara de la Fatima, sora Lucia dos Santos, în 1981, cu ocazia fondării Institutului Ioan Paul al II-lea din Roma, dedicat studiilor pe tema căsătoriei și a familiei scria: «Bătălia finală dintre Dumnezeu și împărăția satanei va fi pentru căsătorie și familie. (…) Oricine lucrează pentru sfințenia căsătoriei și a familiei va avea mereu de suferit și se va lovi de tot felul de împotriviri, căci familia este chestiunea decisivă». În ultimele decenii asistăm în Europa și în lumea întreagă la un adevărat atac asupra instituției familiei și a căsătoriei, un război subtil dus paradoxal în numele libertății, al unei libertăți greșit înțelese care răstălmăcește semnificația termenilor de căsătorie și de familie. Gravitatea vine din faptul că se atentează astfel la temeiul creației, cu adevărul despre relația dintre bărbat și femeie, despre transmiterea vieții, despre educația copiilor. Cum, oare, noi, episcopii din România, să nu ne exprimăm îngrijorarea față de apărarea căsătoriei și a familiei?” – se arată în Scrisoarea pastorală adresată de episcopii catolici credincioșilor, cu ocazia Referendumului pentru modificarea constituției.

Episcopii catolici salută „cu mare speranță” inițiativele din societatea civilă, a numărului mare de asociații și fundații care s-au grupat pentru a apăra căsătoria și familia. „Le încurajăm și le susținem cu rugăciunea noastră. În această rugăciune punem și Referendumul, care probabil se va ține în viitorul apropiat, octombrie-noiembrie, și care vizează modificarea articolului 48 din Constituția României. Ne exprimăm acordul pentru înlocuirea expresiei «uniune liber consimțită între soți» cu «uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie» în viitoarea Constituție a României, considerând-o ca o necesară măsură de ocrotire a căsătoriei și a familiei. Le cerem tuturor credincioșilor și oamenilor de bunăvoință din întreaga societate să susțină acest demers acasă, la muncă, oriunde au ocazia de a se întâlni cu prieteni, rude, cunoscuți. Propunem aceasta ca pe o formă de apostolat și ca pe o puternică mărturie de recunoaștere și promovare a frumuseții căsătoriei și familiei așa cum a voit-o Dumnezeu și un răspuns dat campaniei subtile de distrugere a căsătoriei” – se arată în Pastorala Conferinței Episcopilor din România.

Prin intermediul aceluiași document, episcopii catolici le cer preoților ca, până la sfârșitul lunii octombrie, dedicată Sfântului Rozariu, în fiecare duminică să recite rugăciunea: „Sub ocrotirea ta alergăm, Sfântă Născătoare de Dumnezeu, nu ne disprețui rugăciunile în nevoile noastre, ci ne mântuiește oricând de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată. Amin”.

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România s-au reunit la Iași în perioada 18 – 20 septembrie, în sesiunea plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor din România. În centrul discuțiilor s-au aflat familiile, tinerii și învățământul catolic, mijloacele și modalitățile de comunicare ale Bisericii și opera misionară. Lucrările sesiunii au fost găzduite de Episcopia Romano-Catolică de Iași și au fost deschise în prezența Excelenței Sale monseniorul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România. Invitatul special al acestei sesiuni, mons. Dario Viganò, Prefect al Secretariatului pentru Comunicații al Sfântului Scaun, le-a prezentat episcopilor din România procesul de reformă prin care trec mijloacele de comunicare din subordinea Sfântului Scaun și implicațiile acestei reforme asupra comunicării din cadrul Bisericilor locale.

”Împreună cu experți de la Seminarul Mare din Iași, episcopii au analizat diferite teme care țin de Dreptul bisericesc: aplicarea pastoral-canonică a Exhortației Amoris laetitia în România, ca și a documentelor care reglementează activitatea Tribunalelor Bisericești și administrarea bunurilor ecleziastice, situația actuală și propuneri de formare a vocațiilor adulte la preoție. În plan pastoral-educațional, ierarhii catolici au analizat situația în care își desfășoară activitatea preoții români aflați în țări de misiune și rezultatul demersurilor făcute de CER pe lângă autoritățile române în ce privește învățământul catolic. Episcopii au primit cu bucurie propunerea călugărilor franciscani din România de a aduce în țară, între 7 mai – 15 iunie 2018, relicva Sfântului Anton de Padova, «ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine» și, de asemenea, au confirmat conducerea Acțiunii Catolice din România. Următoarea perioadă va fi bogată în evenimente, dintre care cel mai important din 2018 va fi vizita «ad limina apostolorum», pentru care membrii Conferinței Episcopilor din România se pregătesc deja” – precizează, într-un comunicat transmis ziarului Făclia, pr. Francisc Ungureanu, secretar general CER.

Conferința Episcopilor din România reunește toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și exprimă „unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa Francisc”. Viitoarea sesiune plenară a CER se va desfășura la Blaj, în perioada 30 aprilie – 2 mai 2018.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie