DSP Cluj: Recomandări pentru perioadele de caniculă

Instituţia Prefectului Judeţului Cluj în cadrul căreia funcţionează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă al Judeţului Cluj, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj şi Colegiul Farmaciştilor Cluj au reînnoit protocolul conform căruia în farmaciile din  judeţul Cluj vor fi organizate puncte pentru acordarea primului ajutor pentru cetăţenii afectaţi de caniculă. Pentru situaţii datorate efectelor caniculei, persoanele în cauza pot apela şi numărul unic 112 – a anunţat DSP Cluj.

Întrucît Clujul se află printre judeţele afectate de caniculă, DSP Cluj a transmis o serie de recomandări pentru populaţia generală, astfel:

• Evitaţi, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 – 18:00 ● Dacă aveţi aer Canicula 2condiţionat, reglaţi aparatul astfel încît temperatura să fie cu 5 grade mai mică decît temperatura ambientală ● Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise ● Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă ● Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute ● Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii ● Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice ● Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă ● O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă ● Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit etc) ● Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vîrstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită ● Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vîrstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rîndul sugarilor şi copiilor mici, DSP Cluj recomandă realizarea unui ambient cît mai normal, ferit de cadură, umiditate excesivă şi curenti de aer şi hidratarea corespunzătoare. „Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode şi nu va fi scos din casă decît în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap. Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaus de conservanţi. La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică. Atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atît pentru copil, cît şi pentru mamă” – atenţionează DSP Cluj.

În ce priveşte persoanele vîrstnice şi cu afecţiuni cronice, DSP Cluj recomandă: creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaus de conservanţi.

„Alimentaţia va  fi predominat din legume şi fructe proaspete ● Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor ● Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei ● Se va evita circulaţia în perioadele de vîrf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcîminte uşoară, din materiale vegetale, precum şi pălăriuţă de protecţie pe cap ● Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente ● Menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cîte 3 – 4 duşuri pe zi” – recomandă DSP Cluj.

Articole din aceeasi categorie