Diploma şi Crucea „Sfîntul Iosif” acordate de PS Florentin preşedintelui Academiei Române şi preşedintelui filialei Cluj-Napoca a Academiei Române

În contextul festivităţilor prilejuite de aniversarea împlinirii a 150 de ani de la fondarea Academiei Române şi a 95 de ani de la înfiinţarea primelor institute de cercetare din spaţiul transilvan, academicianul Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române şi academicianul Emil Burzo, preşedintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Române au fost primiţi miercuri, 18 mai, de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, la sediul Episcopiei Greco-Catolice din Cluj-Napoca.

Oaspeţii au fost întîmpinaţi şi de membri ai Consiliului Preoţesc eparhial, între care pr. vicar general Diplome-academicieni-2Mihai Todea, pr. Henryk Urban SJ, superiorul Iezuiţilor din România, pr. Cristian Langa siritual al Seminarului Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, părinţi vicari şi protopopi. De asemeni, din partea Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a UBB au participat pr. lector univ. dr. Florin Bozântan, consilier teologic şi conf. dr. Sorin Marţian.

Întîlnirea a avut loc în sala de şedinţe a episcopiei, unde a fost pregătită şi o mică expoziţie de carte – Colecţia de Biblii pe care PS Florentin a îngrijit-o de-a lungul timpului şi din care fac parte cópii după vechi manuscrise  – strămoşii ediţiilor actuale ale Bibliei, precum Codex Sinaiticus, Codex Vaticanus şi Papirusul Bodmer.

În acest cadru festiv şi totodată spiritual, PS Florentin a oferit oaspeţilor Diploma şi Crucea „Sfîntul Iosif”, Diplome-acadamicieni-1„în semn de înaltă apreciere, stimă şi recunoştinţă, pentru contribuţia remarcabilă adusă cercetării ştiinţifice, culturii naţionale şi internaţionale, pentru activitatea educativă în sprijinul formării tinerei generaţii în spiritul adevăratelor valori şi în semn de omagiu cu ocazia aniversării a 150 de ani de la fondarea Academiei Române, cel mai înalt for de cultură al ţării”.

În cuvîntul său, academicianul Ionel Valentin Vlad a reamintit perioada îndelungată în care credinţa nu a putut fi mărturisită şi a îndemnat la urmarea „exemplului de credinţă pe care ni l-au dat părinţii noştri”. De asemeni, a evidenţiat unul din îndemnurile date de Mîntuitorul Isus Hristos, acela de a vesti cuvîntul Său, arătînd nevoia de misiune – pe care şi Academia Română şi-o asumă – şi, în plus, îndemnul la unitate: „Cu fiecare ocazie pe care o am, invit toate altarele să fie împreună!”.

La rîndul său, academicianul Emil Burzo şi-a mărturisit emoţia pentru „această cinstire” care i se face, ca Diplome-academicieni-3semn al unei colaborări rodnice şi îndelungate, exprimîndu-şi dorinţa ca „această colaborare să continue şi pe viitor, spre binele tuturor”. „Este important să iasă la lumină adevăratele valori, oameni de caracter care să contribuie la devenirea poporului român, pentru ca acesta să se elibereze de multiplele tensiuni şi divizări” – a spus preşedintele filialei clujene a Academiei Române.

Mulţumind tuturor participanţilor pentru prezenţa la aceste momente de întîlnire şi împărtăşire, PS Florentin a prezentat oaspeţilor expoziţia istorică foto-documentară organizată la sediul Episcopiei, precum şi colecţia de Biblii – zeci de ediţii, din diferite perioade şi în mai multe limbi, ale Sfintei Scripturi.

V.S.

Articole din aceeasi categorie