De ce ne place gustul dulce?

De ce ne ademeneşte gustul dulce mai mult decît alte gusturi? De ce copiii sînt atraşi de dulciuri? Preferinţa oamenilor pentru gustul dulce are în spate cîteva explicaţii care ţin de structura simţului gustativ şi de sistemul nervos – explică specialiştii.

Conform literaturii de specialitate, există cinci gusturi de bază: gustul dulce, prin care identificăm nutrienţii bogaţi în energie, gustul sărat, care asigură echilibrul adecvat al electroliţilor în dietă (minerale), gustul umami, care permite recunoaşterea aminoacizilor savuroşi (alimente bogate în proteine), gustul acru, care semnalizează aciditatea şi gustul amar, care avertizează împotriva substanţelor cu potenţial nociv şi/sau otrăvitor.

Oamenii de ştiinţă consideră că preferinţa noastră pentru dulce este un mecanism de supravieţuire evolutiv, asigurînd acceptarea laptelui matern, care are un gust uşor dulceag, provenit de la lactoză, carbohidratul primar din acest tip de lapte. Afinitatea pentru dulce se manifestă, deci, încă din prima zi de viaţă. Fiind mai atrăgător, gustul dulce este adesea utilizat pentru a introduce alimente noi în dieta copiilor, care învaţă mai uşor să accepte gusturi noi cînd acestea sînt asociate gustului dulce sau nutrienţilor bogaţi în energie, precum amidonul.

Conform specialiştilor, apetitul pentru dulce continuă pe perioada copilăriei şi adolescenţei şi descreşte treptat în perioada adultă. Acest aspect poate fi explicat prin faptul că volumul de energie necesar copiilor este mai mare decît cel al adulţilor, astfel că afinitatea pentru dulce este un indicator al creşterii biologice. Totuşi, preferinţa pentru gustul dulce nu dispare niciodată, rămînînd chiar şi la vîrste înaintate o motivaţie de a consuma dulciuri.

Copiii preferă alimentele bogate în energie în detrimentul celor cu mai puţine calorii, deoarece dulcele semnalează şi prezenţa caloriilor, o importantă contribuţie fizică pentru copilul activ, aflat în creştere. Pentru ca alimentele cu un conţinut mai mic de energie să fie apreciate, acestea ar trebui să fie dulci.

Afinitatea pentru gustul dulce trebuie însă gestionată cu grijă. Toate alimentele şi băuturile pot face parte dintr-un stil de viaţă sănătos şi activ, atîta vreme cît este adoptată o dietă raţională, echilibrată, dublată de activitate fizică regulată – avertizează specialiştii în nutriţie.

Din păcate, prevalenţa ridicată a obezităţii în rîndul copiilor şi adulţilor atrage atenţia asupra importanţei echilibrului dintre aportul de calorii şi energia consumată. În timp ce reducerea densităţii energetice a alimentelor poate fi o soluţie pentru prevenirea obezităţii, o dietă cu un conţinut energetic redus poate avea o atracţie senzorială mai mică pentru consumator. Industria alimentară modernă a reuşit să ofere alimente şi băuturi gustoase, dar cu densitate calorică redusă, iar în acest sens unele dintre cele mai relevante exemple sînt îndulcitorii hipocalorici. Aceştia sînt folosiţi în alimente şi băuturi păstrînd gustul dulce, deşi pot reduce la zero conţinutul caloric. Utilizaţi pentru a reduce numărul caloriilor, îndulcitorii hipocalorici pot acţiona ca un ajutor în reducerea şi menţinerea greutăţii, conform informaţiilor prezentate în cadrul evenimentului „Nutriţie, Sănătate, Longevitate”. Manifestarea a fost dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentaţii echilibrate.

Articole din aceeasi categorie