Crucea Patriarhală pentru Tudor Gheorghe

Maestrul Tudor Gheorghe, care a susţinut vineri la Palatul Patriarhiei un recital de muzică şi poezie dedicat mărturisirii credinţei ortodoxe în temniţele comuniste, a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, informează AGERPRES.

„Apreciem în mod deosebit contribuţia domnului Tudor Gheorghe la această ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, în calitate de artist care promovează muzica autentică românească şi poeziile religioase ale mărturisitorilor Ortodoxiei din timpul comunismului, motiv pentru care îi conferim astăzi cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române – Crucea Patriarhală”, a spus patriarhul Daniel, care i-a înmânat distincţia.

Evenimentul a avut loc în cadrul etapei finale a celei de-a zecea ediţii a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”.

În cadrul secţiunii „Interpretare muzică psaltică”, au primit Medalia de Aur: Grupul Bizantin Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, din Arhiepiscopia Tomisului; Corul Vlaho-Bizantin, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei; Corul Byzantion, din Arhiepiscopia Iaşilor. De asemenea, la secţiunea „Interpretare muzică corală” au primit Medalia de Aur: Corul Cvartson, din Arhiepiscopia Iaşilor; Corul de Cameră Excelsior, din Arhiepiscopia Timişoarei; Corala Sfinţii Arhangheli – Paris, din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. Toate coralele premiate au fost finaliste.

Premiile la secţiunea „Compoziţie muzică psaltică” au revenit, în ordine, lui Khalid Mihail Qaramah, masterand la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustin Patriarhul” din Bucureşti, şi lui Cernătescu Cătălin, profesor de Educaţie muzicală la Şcoala Gimnazială nr. 79 din Capitală, şi preotului Alexandru Cristian, de la Parohia Afumaţi 2, din judeţul Ilfov.

La „Compoziţie muzică corală” premiile le-au revenit lui Alexandru Ştefan Murariu, doctorand la Academia de Muzică „Gh, Dima” din Cluj, Matei Pop, lector la aceeaşi instituţie de învăţământ, şi lui Ilie Adrian Iacob, student la Universitatea de Vest din Timişoara.

Evenimentul, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, a avut loc în prezenţa patriarhului Daniel şi a conducătorilor de Biserici Ortodoxe care au coliturghisit vineri la Liturghia pentru sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Premiile şi distincţia acordată lui Tudor Gheorghe au fost înmânate de patriarhul Daniel.

În cuvântul de binecuvântare rostit la finalul evenimentului, intitulat „Mărturisirea credinţei ortodoxe prin muzica bisericească”, patriarhul Daniel a evidenţiat că „prin compoziţiile realizate, concurenţii au subliniat importanţa cinstirii sfintelor icoane şi a recunoştinţei faţă de toţi cei care au mărturisit credinţa ortodoxă în vremuri grele”. Totodată, el le-a mulţumit celor care au contribuit la buna desfăşurare a celor zece ediţii care au avut loc până în prezent.

La rândul său, patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril, a elogiat activitatea coriştilor, subliniind că aceştia „trebuie să aibă susţinerea Bisericii”. „Şi acest concurs, cu siguranţă, asigură o astfel de susţinere pentru corurile bisericeşti”, a spus patriarhul Kiril.

Spectacolul-concurs a fost prezentat de actorul Tomi Cristin, de la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Festivitatea se înscrie în seria evenimentelor dedicate Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Articole din aceeasi categorie