Consumul ridicat de produse din carne procesată, asociat cu agravarea simptomelor de astm

Consumul unei cantităţi semnificative de produse din carne procesată, precum mezelurile, a fost asociat cu agravarea simptomelor în cazul persoanelor diagnosticate cu astm, conform unui studiu realizat recent în Franţa, informează Reuters, citată de AGERPRES.

Aşa-numitele produse din carne procesată sunt conservate şi au în compoziţia lor arome, ca şi o combinaţie de sare, nitraţi, nitriţi şi zahăr. Exemple de astfel de produse includ şunca, slănina (bacon), prosciutto, carnea conservată de vită, pastrama şi cârnaţii.

„Consumul de carne procesată, un aliment obişnuit în ţările industrializate, a fost asociat cu multe boli cronice, precum cancerul de plămâni şi BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă – n.r.), însă legătura sa cu astmul rămâne neclară”, a declarat pentru Reuters dr. Zhen Li din cadrul INSERM (Institutul naţional francez pentru sănătate şi cercetare) şi Spitalul Paul Brousse din Villejuif, Franţa.

Cercetarea publicată în „Thorax” a fost efectuată pe date prelevate de la 971 de adulţi din cinci oraşe franceze care au răspuns unor întrebări legate de dietă, greutate şi simptome ale astmului, în perioada 2003 – 2007. În medie, aceştia consumau 2,5 porţii de carne procesată pe săptămână.

Peste 40% dintre participanţi au declarat că au manifestat simptome de astm (dificultate în respiraţie, senzaţie de greutate în piept şi lipsă de aer), iar aproximativ 50% au spus că nu au fumat niciodată.

În cadrul unei evaluări ulterioare, efectuată în perioada 2011 – 2013, s-a observat că în cazul a circa jumătate dintre participanţi nu se observa nici o schimbare în privinţa incidenţei simptomelor de astm, peste un sfert declarând că acestea s-au diminuat şi circa 20% că s-au înrăutăţit.

După ce au fost luaţi în calcul factori precum fumatul, nivelul de activitate fizică, vârsta, obiceiurile alimentare şi gradul de educaţie, oamenii de ştiinţă concluzionat că subiecţii care au consumat cea mai mare cantitate de produse din carne procesată (patru sau mai multe porţii pe săptămână) aveau un risc de 76% mai mare de agravare a simptomelor în comparaţie cu persoanele care au mâncat mai puţin (sub o porţie pe săptămână). Circa 35% dintre participanţi erau supraponderali, iar aproximativ 10% erau obezi.

„Descoperirea noastră, coroborată cu altele realizate anterior, sugerează că pacienţii cu astm ar putea beneficia de pe urma unui program multi-intervenţional”, a declarat Li. „Acest lucru înseamnă că, pe lângă medicamente, gestionarea greutăţii şi schimbările efectuate în dietă, precum reducerea cantităţii de produse din carne procesată, i-ar putea ajuta în ceea ce priveşte simptomele de astm”, mai arată sursa citată.

Articole din aceeasi categorie