Consumul de căpşuni poate preveni sau ajuta la tratarea ulcerului

Persoanele care suferă de ulcer la stomac ar trebui să consume căpşuni proaspete, mai ales dacă boala apare ca urmare a consumului excesiv de alcool, arată un studiu publicat în revista americană PLoS (Public Library of Science), citat de metrofrance.com.

Studiul a demonstrat că proprietăţile antioxidante ale căpşunilor pot acţiona ca o barieră protectoare împotriva ulcerului de stomac.

În cadrul studiului, o echipă de cercetători italieni, sîrbi şi spanioli au hrănit un grup de şoareci cu bucăţi de căpşuni timp de zece zile şi apoi le-au provocat tulburări gastrice, administrîndu-le etanol. Un alt grup de şoareci a primit şi el etanol, însă fără să consume căpşuni în prealabil. Rozătoarele care mîncaseră căpşuni au avut mai puţine ulceraţii decît cele care nu consumaseră astfel de fructe.

Cercetătorii au descoperit că antioxidanţii din căpşuni ajută nu numai peretele stomacului, ci acţionează şi asupra elementelor de apărare şi a enzimelor din corp. Consumul de căpşuni poate reduce şi tulburările înainte sau după apariţia inflamaţiei.

Noile descoperiri ar putea permite dezvoltarea unor noi tratamente împotriva ulcerelor, provocate de consumul de alcool, infecţii virale sau unele medicamente, cum ar fi aspirina.

Cercetătorii au subliniat că au realizat studiul pentru a descoperi noi mijloace de protecţie a stomacului. Alte studii arătaseră deja cum căpşunile pot întări răspunsul globulelor roşii la stresul oxidant, care anunţă adesea cancere şi alte boli cronice.

Articole din aceeasi categorie