Consultări locale pe Planul naţional multianual integrat de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj organizează, în săptămînile următoare, o serie de dezbateri publice în vederea întocmirii documentului final al Planului naţional multianual integrat de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate.

Consultările publice vor fi organizate în perioada 21-25 martie şi 28 martie – 1 aprilie, la sediul DSP din Cluj-Napoca, str. Constanţa nr. 5, parter, sala de şedinţe.

Programul concultărilor este următorul: joi, 24 martie, ora 13:00 – Bolile transmisibile; Bolile netransmisibile; vineri, 25 martie, ora 12:00 – Sănătatea mamei şi a copilului; Violenţa domestică şi egalitatea de gen; marţi, 29 martie, ora 13:00 – Bolile transmisibile; Bolile netransmisibile; joi, 31 martie, ora 13:00 – Sănătatea mamei şi a copilului; Violenţa domestică şi egalitatea de gen.

Planulul naţional multianual integrat de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate, pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii, a fost elaborat după o amplă analiză a unor aspecte ale stării de sănătate a populaţiei, pe baza unor datelor colectate din unităţile sanitare publice, a datelor furnizate de studii efectuate pe plan naţional şi în cadrul unor colaborări internaţionale, dar şi a datelor din baze de date precum ECHI (European Core Health Indicators). Planul vizează punerea în aplicare  a direcţiilor stategice prevăzute în Strategia Naţională de Sănătate 2014 – 2020, Sănătate pentru prosperitate, şi răspunde nevoii de sprijinire a populaţiei  în  vederea  adoptării  unor comportamente favorabile sănătăţii.

Scopul Planului este ca este ca în următorii cinci ani, proporţia populaţiei cu comportamente favorabile sănătăţii să crească în mod constant, în special în rândul unor categorii considerate cu riscuri pentru sănătate: copiii (preşcolari şi şcolari); persoanele din comunităţile rurale; persoanele din grupuri vulnerabile (indiferent de rezidenţă); femeile însărcinate. Planul va fi implementat la nivelul comunităţilor prin programe de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate multianuale integrate, care îşi  propun modificarea unor comportamente ce constituie factori de risc pentru principalele boli înregistrate în România.

M. T.

Articole din aceeasi categorie