Conferinţă: Medici pentru Tine

Organizația Studenților Mediciniști din Cluj din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” îşi propune să informeze clujenii despre  „cum putem să ajungem și noi ca țară în rîndul celor cu speranță de viață crescută  și cum putem să avem o viață mai bună”, în cadrul unei conferinţe – „Medici pentru Tine”, ce va fi organizată, în 9 aprilie, la Cluj-Napoca.

„România se situează pe penultimul loc ca speranță de viață din Uniunea Europeană. Cea mai răspîndită Conferinta-Sanatateformă de cancer în România este cel pulmonar, ocupînd și nefastul loc 1 în topul deceselor cauzate de cancere. Supraponderea şi obezitatea împreună afectează aproximativ 73% din populaţia adultă a României. Se estimează că vom ocupa locul întîi ca rezistență la antibiotice. Doar 8% dintre femeile din România și-au făcut o mamografie. Ocupăm locul 2 în lume la cancer de col uterin după Costa Rica. În Canada nu există nici un cancer de col uterin în stare avansată (doar în stadiile 0 și 1, în cazul în care rata de vindecare este între 95-100%)” – sînt cîteva dintre datele oferite de organizatorii conferinţei. Dar, adaugă aceştia, „ceea ce face diferența între viață și moarte poate fi prevenția”.

Temele abordate în cadrul conferinţei vor fi: cancerul, nutriția, automedicația și donarea de sînge. Organizatorii își propun să răspundă întrebărilor pe care fiecare dintre noi și le pune referitor la sănătatea personală și a familiei: ce investigații medicale trebuie făcute după o anumită vîrstă? ● care sînt cele mai bune metode de prevenție? ● care este riscul la care mă supun eu sau părinții mei? ● ce înseamnă cu adevărat să mă hrănesc sănătos? ● cum pot să îmi îmbunătățesc viața și să trăiesc mai mult și mai bine? ● este donarea de sînge un act periculos? ● cîte vieți se pot salva cu ea? ● cîți oameni donează în Cluj? ● ce medicamente sînt bune și ce medicamente nu e bine să-mi administrez fără să mă adresez medicului?

Totodată, organizatorii îşi propun să facă transferul de cunoștințe și experiență în domeniul sănătății,  prin intermediul vorbitorilor, ce au experiență în acest domeniu.

„Ne propunem să facem o conferință pentru oamenii din jur, cu acces liber, în care să le aducem în față specialiști cu opinii autorizate: profesori universitari, profesioniști, care să le vorbească într-un limbaj simplu pe temele cele mai arzătoare în țară la momentul de față: oncologie, psihiatrie, auto-medicație, vaccinuri și nutriție” – precizează organizatorii evenimentului.

Între invitaţii conferinţei se numără ministrul Sănătății, conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, prof. dr. Nicolae Hâncu şi asist. univ. Sebastian Armean.

Conferinţa se va desfăşura în 9 aprilie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Intrarea liberă.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie