Computer-tomograf la Spitalul municipal din Turda

Pacienţii din Turda şi din localităţile învecinate cu acest municipiu pot beneficia, cu începere de miercuri, 25 ianuarie, de investigaţii imagistice de înaltă performanţă. Aceste investigaţii au devenit posibile graţie dării în funcţiune a computerului-tomograf donat spitalului turdean de Asociaţia Întreprinderilor Italiene din Cluj-Napoca.

Deocamdată, vor beneficia de servicii gratuite de imagistică efectuate cu acest aparat pacienţii care reprezintă cazuri de urgenţe medicale şi bolnavii internaţi la Spitalul municipal din Turda. ”În celelalte cazuri, investigaţiile cu computerul-tomograf se vor face, deocamdată, contra cost” deoarece nu există încă un contract semnat cu Casa de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS), în vederea decontării cheltuielilor prilejuite de funcţionarea aparatului, a precizat managerul Spitalului municipal din Turda, dr. Ovidiu Stănilă. Acesta a spus că numai pentru computerele-tomograf noi se decontează cheltuielile de funcţionare a acestora, de către CASS. Aparatul primit de spitalul turdean, produs de firma americană General Electric, a fost fabricat în Japonia, în anul 2000, aşadar nu se înscrie în parametrii admişi de CASS pentru decontarea serviciilor de imagistică efectuate cu acest computer-tomograf. Cu toate acestea, aparatul a devenit funcţional şi pacienţii care au nevoie de investigaţii imagistice de înaltă performanţă pot apela la dr. Adriana Mesaroş, medicul de specialitate care, împreună cu un tehnician, lucrează la computerul-tomograf de la Spitalul municipal din Turda.

Orientativ, pentru serviciile de imagistică de înaltă performanţă, oferite pacienţilor cu ajutorul computerului-tomograf, CASS decontează sume cuprinse între 60 şi 175 de lei, în cazul tomografiilor efectuate fără substanţă de contrast şi de la 375 la 450 de lei, pentru tomografiile pentru realizarea cărora se folosesc  substanţe de contrast.

Darea în funcţiune a computerului-tomograf  instalat la Spitalul municipal din Turda reprezintă un fapt important pentru comunitate, a apreciat dr. Ovidiu Stănilă, managerul instituţiei sanitare turdene, prima de acest gen dintre cele din reţeaua de sănătate publică ce funcţionează la Turda, ce deţine un astfel de aparat. ”Prin posibilitatea efectuării unor investigaţii imagistice de înaltă performanţă pacienţii din Turda sunt scutiţi de drumurile pe care trebuiau să le facă la clinicile din Cluj-Napoca. Apoi, se reduce considerabil timpul de aşteptare. La Cluj-Napoca pacienţii aşteaptă şi două-trei luni până le vine rândul la computerul-tomograf, or, mai ales în cazul unor boli grave, precum cancerul, pacienţii nu pot aştepta atât” a înşirat dr. Ovidiu Stănilă câteva din beneficiile oferite turdenilor prin darea în funcţiune a computerului-tomograf de la Spitalul municipal din localitate.

Despre importanţa dotării spitalului turdean cu un computer-tomograf grăieşte şi participarea, la inaugurarea festivă a aparatului, a directorului Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia şi a unui grup de membri ai Asociaţiei Întreprinderilor Italiene din Cluj, în frunte cu preşedintele acesteia, Camillo Torta. La ceremonie au participat, de asemenea, primarul Turzii, Cristian Matei şi viceprimarul Lucian Nemeş, însoţiţi de un grup de membri ai Consiliului local.

În ceea ce priveşte înzestrarea Turzii cu aparatură şi alte facilităţi medicale, inaugurarea cabinetului stomatologic de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, eveniment petrecut cu puţin timp în urmă, a deschis seria concretizării precupărilor manifestate în acest domeniu de către administraţia publică locală, în componenţa acesteia rezultată după alegerile locale din 5 iunie 2016.

E.H.

Articole din aceeasi categorie