Comemorarea pr. ieromonah Silvestru Augustin Prunduş, mărturisitor al credinţei în închisorile comuniste

Pr PrundusOrdinul Sfîntului Vasile cel Mare, Provincia Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (OSBM) a organizat, în 19-20 septembrie, la împlinirea a 10 ani de la trecerea la cele cereşti, simpozionul omagial Silvestru Augustin Prunduş – „preotul, călugărul bazilitan OSBM, confesorul, părintele spiritual, doctorul în teologie, liturgistul, istoricul, părintele poliglot cu o vastă cultură şi conducătorul Ordinului Sfîntului Vasile cel Mare şi al Eparhiei de Cluj-Gherla într-o vreme de mare restrişte, dar mai ales omul cu o credință de neclintit” – după cum l-a caracterizat actualul superior provincial OSBM, pr. ieromonah Laurian Daboc.

Manifestarea a fost structurată pe două secţiuni: prima parte, constînd în prelegeri şi discuţii, s-a desfăşurat în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala în construcţie din Piaţa Cipariu, iar partea a doua, cu un conţinut spiritual-comemorativ, a avut loc la vechea reşedinţă a pr. ieromonah Silvestru Augustin, de pe str. Gheorghe Lazăr nr. 20, locul care, datorită lui, a fost un punct de rezistenţă a Bisericii Române Unite în perioada de Comemorare 5clandestinitate.

Şirul de conferinţe menite să evoce memoria pr. Prunduş a fost deschis de cea intitulată „Silviu Augustin Prunduş – consideraţii istorico-biografice”, susţinută de pr. conf. dr. Ovidiu Horia Pop, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Oradea. A urmat dr. Traian Neamţu, coleg de detenţie cu pr. Silvestru, care a prezentat conferinţa „Părintele Silviu Prunduş” – o mărturie despre suferinţele teribile din timpul închisorii şi greutăţile survenite după eliberare, în încercarea de a redobîndi drepturile Bisericii Române Unite. Au mai luat cuvîntul, din public, pentru momente de mărturie, d-na Mariana Berinte, şi dl Inocenţiu Poruţiu, fii spirituali ai pr. Prunduş. Pr. Laurian Daboc a rostit apoi o Comemorare 3alocuţiune despre „Chemarea la călugărie a pr. Prunduş”, iar la final, pr. dr. Florin Bozântan, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca, a prezentat cartea apărută la Editura Galaxia Gutemberg, lansată cu această ocazie, conţinînd teza de doctorat în Ştiinţele Bisericeşti Orientale „Introductio linguae romenae in Sanctam Liturgiam” – „Introducerea limbii române în Sfînta Liturghie” (promovat de pr. Prunduş în 19 februarie 1943, cu calificativul „magna cum laude”, la Institutul Pontifical de Studii Orientale din Roma).

În partea a doua a programului, Sfînta Liturghie în memoria pr. Prunduş a fost Comemorare 1celebrată de PS Alexandru Mesian şi peste 20 de preoţi, la altarul amenajat în faţa grotei Preasfintei Fecioare Maria din curtea înverzită a casei în care acesta a trăit. Între preoţii concelebranţi s-a aflat şi pr. Grigore Arieşan, care, din 1976, a făcut parte din comunitatea călugărească ce s-a format la domiciliul de pe str. Gheorghe Lazăr, în jurul pr. Prunduş.

La celebrarea liturgică, alături de pr. Laurian Daboc, Superior provincial OSBM şi Părinţii şi Fraţii Bazilieni, au participat preoţi, persoane consacrate, Părinţi iezuiţi, credincioşi, precum şi invitaţi sosiţi din Ţara Oaşului, din Eparhia de Oradea sau Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş.Comemorare 4

A urmat rugăciunea Parastasului pentru sufletul pr. Prunduş şi, în continuare, au fost binecuvîntate de PS Alexandru, prin stropire cu apă sfinţită, două plăci prin care a fost marcată clădirea de pe str. Gheorghe Lazăr şi memoria Părintelui Prunduş, precum şi muzeul amenajat în fosta capelă de la demisolul clădirii, care, pentru mulți ani, în perioada de clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice (1978-1989), a fost, în secret, „aulă de studii pentru cei care aveau nevoie, capelă de rugăciune unde au fost celebrate hirotoniri, botezuri, căsătorii”.

Programul comemorativ s-a încheiat prin mărturii ale celor care l-au cunoscut pe părintele Prunduş.

Articole din aceeasi categorie