Comemorarea genocidului armean, în linişte şi rugăciune, la Gherla

Anii trecuţi, la 23 aprilie, comunitatea gherleană comemora printr-o slujbă oficiată în Catedrala Armenească din centrul oraşului, genocidul armean. De astă dată, din cauza coronavirusului, nu a mai avut loc nici un eveniment public, dar în cadrul slujbelor religioase transmise online, preotul paroh Küsmödi Attila s-a rugat pentru victimele genocidului petrecut în perioada aprilie 1915 – iulie 1916.

Comunitatea armenească din Gherla, prin rugăciuni individuale a comemorat victimele tragediei.  Joi, la ora  20:00, la fel ca în toate eparhiile armene din ţară, au răsunat și clopotele impozantei Catedrale din Piaţa Libertăţii. În condiţiile grele create de pandemie, armenii gherleni s-au unit în rugăciune, cerând ca Bunul Dumnezeu să dăruiască pace şi sănătate tuturor creştinilor din lume.

Nici în capitala Armeniei, la Erevan, nu au mai fost organizate manifestări; din cauza pandemiei Covid-19 a fost anulată şi tradiţionala defilare cu torţe ce se organiza în fiecare an la 23 aprilie. În acest an a fost oprit iluminatul stradal pentru comemorarea victimelor genocidului armean. Tot în Armenia, clopotele bisericilor au răsunat la  aceeaşi oră, 18:00 GMT. De asemenea, au fost depuse flori la Memorialul victimelor genocidului, din Erevan.

Armenii estimează că în jur de 1,5 milioane dintre ai lor au fost ucişi sistematic în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie