Colegiul Medicilor solicită MS să stabilească un sistem legal şi corect de plată a gărzilor

Colegiul Medicilor din România solicită Ministerului Sănătăţii să revină de urgenţă şi să stabilească un sistem de plată a gărzilor legal şi corect faţă de importanţa şi volumul suplimentar de muncă pe care îl implică, iar Avocatului Poporului să se autosesizeze în acest caz, informează AGERPRES.

Autosesizarea ar trebui să se bazeze pe: existenţa unui sistem de plată „injust şi neunitar”; existenţa unei Sigla-CMRpresiuni „nelegale şi stresante” asupra medicilor de a semna contracte individuale de muncă suplimentare; faptul că drepturile pacienţilor „sunt pe cale a fi grav puse în pericol”, se arată într-un comunicat transmis de Colegiul Medicilor din România.

Potrivit sursei citate, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii celor 41 de judeţe, s-a constatat că „problema asigurării gărzilor la nivelul spitalelor este departe de a fi fost rezolvată”. „Cele mai multe spitale nu au încheiat contracte individuale de muncă cu timp parţial cu proprii angajaţi pentru a asigura în mod legal desfăşurarea serviciului de gardă. Existenţa a două contracte de muncă cu acelaşi angajator, respectiv unul cu durată normală de activitate, iar al doilea cu durată parţială, este o situaţie absolut inedită, nemaiîntâlnită în niciun alt sector de activitate”, a precizat Colegiul Medicilor.

De asemenea, ca urmare a faptului că OUG 20/2016 este „imprecis redactată, s-a ajuns la situaţia inacceptabilă” ca la nivel naţional să existe sisteme diferite de retribuire a orelor de gardă, a menţionat Colegiul Medicilor.

„Dovada impreciziei redactării derivă atât din faptul că la nivel naţional gărzile sunt retribuite diferit în funcţie de cum s-a interpretat legea, cât şi din faptul că Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să trimită în teritoriu o circulară referitoare la modul de interpretare şi de aplicare a dispoziţiilor din OUG 20/2016. Interpretarea Ministerului Sănătăţii este nelegală cel puţin pentru motivul că, pentru acelaşi angajat, stabileşte două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată, iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real”, se mai arată în comunicat.

Drept urmare, medicii se simt „înşelaţi în promisiunile făcute de autorităţi” şi consideră ca fiind nedrept să existe o plată diferenţiată a muncii în serviciul „normal” faţă de serviciul de gardă.

„Spre surprinderea tuturor, garda, un serviciu suplimentar, este plătit mai prost. Managerii unităţilor spitaliceşti sunt depăşiţi de situaţie înţelegând şi nemulţumirea medicilor faţă de nedreptatea făcută, dar sunt, în acelaşi timp, şi îngrijoraţi faţă de imposibilitatea asigurării serviciului de gardă în condiţii legale şi de maximă siguranţă pentru pacienţi”, se mai menţionează în comunicat.

Articole din aceeasi categorie