CNAS: Programul Național de Boli Cardiovasculare nu are reducere de fonduri

Programul Național de Boli Cardiovasculare nu are o reducere de fonduri în anul 2019, față de anul 2018. Din contră, în anul 2019 acest program beneficiază de un buget de 172 milioane lei, cu circa 8% mai mare față de cel de anul trecut – 159 milioane lei. Pe baza acestui buget majorat, se estimează că în acest an vor fi tratați prin programul național aproximativ 36.000 de bolnavi, față de 33.690 în anul 2018 – precizează CNAS, care gestionează acest program.

Precizarea vine în urma unor afirmații apărute în spațiul public, conform cărora Ministerul Sănătății ar fi redus sau ar urma să reducă finanțarea destinată unora dintre pacienții cu boli cardiovasculare, prin intermediul Programului Național dedicat.

„Costul mediu este un indicator statistic care rezultă din activitatea raportată în anul precedent de unitățile sanitare prin care se derulează programul național, și poate varia în funcție de complexitatea cazului tratat, de schemele terapeutice, materialele sanitare și dispozitivele utilizate etc. Astfel, în centrele universitare, unde sunt tratate cazurile cele mai complexe, costurile pot fi mai mari față de unitățile sanitare din alte județe. Din considerentele menționate anterior rezultă că indicatorul «cost mediu» nu este un cost fix, ci o medie a costurilor aferente tratării fiecărui bolnav inclus în program. În aceste condiții, faptul că pentru unele proceduri din programul național unitățile sanitare au reușit să scadă costul mediu înseamnă că din aceleași fonduri pot fi tratați mai mulți, nu mai puțini pacienți” – explică CNAS, într-un comunicat remis presei.

Totodată, CNAS menționează că, în cadrul programului național de boli cardiovasculare, achiziționarea de dispozitive medicale şi materiale sanitare specifice „se face de fiecare unitate sanitară cu paturi prin care se desfășoară programul, prin achiziție publică, fiind deci exclusă posibilitatea direcționării sumelor în buzunarele unor firme abonate la bani publici”. În ce privește partea de servicii medicale (internare în spital, intervenție chirurgicală etc.), „aceasta se finanțează prin contractul de servicii medicale spitalicești încheiat de unitatea sanitară respectivă cu casa de asigurări de sănătate, la fel ca în cazul oricărei alte internări în spital, neexistând un motiv pentru care decontarea acestor internări ar trebui să beneficieze de un regim financiar special”.

„În acest context – arată CNAS -, fundamentarea corectă a solicitărilor de creștere a finanțării pe bolnav în cadrul Programului Național de Boli Cardiovasculare este necesară pentru a avea certitudinea că banii sunt utilizați riguros, în beneficiul pacienților”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie