CNAS: Peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat pînă în prezent Dosarul Electronic de Sănătate

Peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat pînă în prezent Dosarul Electronic de Sănătate, la aceste dosare participînd cu informaţii peste 6.200 de medici – informează CNAS.

Proiectul de Hotărîre de Guvern care cuprinde  normele metodologice privind modalitatea de utilizare şi completare a Dosarului Electronic de Sănătate al pacientului, a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 21 ianuarie 2015. Potrivit Sigla-CNASunui comunicat al CNAS, remis presei, Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, conţine informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact.

“Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează, la cererea pacientului, de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată. La iniţializarea unui dosar, se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI)  istoricul medical al pacientului începînd cu anul 2010, anul din care există Sistemul centralizat. Iniţializarea unui Dosar Electronic de Sănătate durează  aproximativ un minut. Unicul proprietar al datelor conţinute în DES este pacientul. El este sigurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de cîte ori doreşte, cu ajutorul unor parole pe  care medicul care constituie DES i le va înmîna. Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru” – precizează CNAS.

Potrivit CNAS, informaţiile din dosarul electronic de sănătate sînt  structurate în cinci module: modulul „Sumar de urgenţă”, accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului; modulele „Istoric medical”, „Antecedente declarate de pacient”, „Documente medicale” şi „Date personale”, accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor.

„În situaţia în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgenţă, informaţiile din  «Sumarul de urgenţă» sînt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viaţa pacientului. Pentru un pacient aflat în stare de urgenţă, în care orice clipă contează, RH-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum şi orice alte informaţii care pacientul a solicitat să fie înregistrate în «Sumarul de urgenţă», sînt extrem de importante, astfel încît  medicul care îi acordă primul ajutor să ia cea mai rapidă şi mai corectă decizie medicală” – se precizează în comunicatul CNAS.

“Dosarul Electronic de Sănătate este un instrument care va aduce beneficii atît pacientului, cît  şi sistemului de sănătate din România. Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid şi mai precis consultînd acest dosar şi  nefiind nevoit să se bazeze   doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata dublelor investigaţii. Atunci cînd medicul va vedea în dosarul pacientului că acesta a efectuat de curînd setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigaţii suplimentare sau mai amănunţite, necesare pentru punerea unui diagnostic cît mai precis. Banii economisiţi astfel, vor fi utilizaţi în sistem pentru servicii medicale de care pacientul are cu adevărat nevoie”, declară preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, citat în comunicat.

CNAS a accesat fonduri europene pentru extinderea Dosarului Electronic de Sănătate, pentru toate tipurile de servicii medicale. Proiectul, care va fi implementat pînă în decembrie 2015, va  continua direcţia deschisă prin proiectul iniţial DES, de a construi suportul informatic pentru îmbunătăţirea actului medical, prin consolidarea la nivel naţional a datelor medicale ale tuturor pacienţilor.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie