Ciurchea (CNAS): Sistemul cardurilor de sănătate va funcţiona în paralel cu cel clasic şi după 1 februarie

Pacienţii vor beneficia de servicii medicale fără a fi obligaţi să prezinte cardul de sănătate şi după data de 1 februarie, încă o lună sau două, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

“Servicii medicale vor primi fără a fi legat strict de card. Va veni şi un moment cînd primesc doar cu cardul serviciile medicale, dar nu este de la 1 februarie. Se va merge în paralel o perioadă de o lună sau două cu cele două sisteme, Card-de-sanatate-2pînă învaţă toată lumea să folosească cardul. Trebuie să fie şi un moment de început şi trebuie să fie şi un moment cînd va fi valabil doar cu cardul. Aici nu trebuie să confundăm cu urgenţa. În momentul în care ai o urgenţă, nu contează cardul, se primeşte serviciul medical de care are nevoie pacientul”, a ţinut să precizeze preşedintele CNAS.

El a spus că, în continuare, CNAS poartă discuţii cu medicii de familie pentru ca aceştia să distribuie cardurile persoanelor care din diferite motive nu au primit sau nu vor primi cardul pînă la finalul lunii prin poştă.

“Pentru persoanele care nu au primit cardul pînă în acest moment sau nu îl vor primi în zilele următoare, pentru moment, am luat măsura ca, dacă cineva se duce la Casă şi îşi cere cardul, să îi fie eliberat de acolo. Discutăm în continuare cu medicii de familie pentru a le distribui prin intermediul lor, pentru că în mare parte posesorii cardurilor nedistribuite sînt plecaţi din ţară şi vor veni atunci cînd au nevoie de un serviciu medical şi în nici un caz nu se duce de mîine”, a explicat Ciurchea.

Potrivit lui, mulţi medici de familie au cerut să distribuie cardurile de sănătate. “Sînt foarte mulţi medici de familie care ne cer să le dăm cardurile, pentru că ei sînt de acord să le distribuie. Este adevărat că reprezentanţii Societăţii Medicilor de Familie au dat un comunicat că nu sînt de acord. Dacă medicii ne solicită, noi le dăm cardurile. Ideea a fost să nu punem pacientul pe drumuri, să nu îi creăm pacientului costuri financiare suplimentare şi nici de timp. Ne gîndim la pacient, sînt convins că şi medicii se gîndesc la pacient, pentru că el se află pe lista lor. Cred că şi acesta este motivul pentru care foarte mulţi medici spun că doresc să îl dea, pentru ei fiind şi o modalitate de a-şi verifica pacienţii. Sînt pacienţi care nu au fost de ani de zile la medicul de familie”, a mai spus medicul Vasile Ciurchea.

El a precizat că acordul pentru donarea de organe se inscripţionează pe card doar la cererea pacientului, cu declaraţie notarială. “Aceasta este o chestiune strict la latitudinea pacientului şi nu trebuie să o declare nimănui. Nici un medic nu va inscripţiona pe card donarea de organe fără acea declaraţie notarială”, a arătat preşedintele CNAS.

Articole din aceeasi categorie