Ceremonia consacrării celui de-„al 84-lea episcop” al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia

Noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Mons. Kovács Gergely, numit de Papa Francisc la conducerea pastorală a acestei arhidieceze în decembrie anul trecut, va fi consacrat în cadrul unei ceremonii care va avea loc sâmbătă, 22 februarie, în Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia.

„Mons. dr. Kovács Gergely, până acum șef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, va fi consacrat episcop și va lua în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia, prin impunerea mâinilor Em.S. card. Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului pontifical al culturii, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne celebrate în catedrala Sfântul Mihail din Alba-Iulia, la ora 11.00. ES Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, va fi co-consacrator, alături de ES Mons. dr. Jakubinyi György, administrator apostolic, arhiepiscop emerit de Alba-Iulia. Mons. dr. Kovács Gergely va fi, astfel, al 84-lea episcop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia, înființată canonic în anul 1009” – se precizează într-un comunicat al Arhidiecezei Romano-Catoloce de Alba Iulia, remis, miercuri, presei.

ES Mons. dr. Kovács Gergely s-a născut la 21 iulie 1968, la Târgu Secuiesc (Covasna). După liceul frecventat în orașul natal, în 1986 a urmat Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Alumn al Colegiului Pontifical Germanicum et Hungaricum din Roma, din 1990, a frecventat Universitatea Pontificală Gregoriana, unde a obținut bacalaureatul în teologie în 1992. Și-a continuat studiile de specializare în drept canonic la Universitatea Pontificală din Lateran, unde a obținut licența în 1994 și doctoratul în 1996.

A fost sfințit preot în 1993, între 1996-1997 a fost vicar parohial la Târgu Mureș. În 1997 a intrat în serviciul Sfântului Scaun, la Consiliul pontifical al culturii, fiind însărcinat cu regiunea germană și a Europei centrale și orientale, precum și redactor la revista „Culture e Fede” (Culturi și Credință). În 2000 a fost numit capelan al Sanctității Sale. Din 2007 a îndeplinit funcția de șef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, având în același timp colaborări cu Congregația pentru cler și cu Tribunalul Rota Romana, preot responsabil cu pastorația credincioșilor de limbă maghiară din Firenze și Toscana, postulatorul cauzei de beatificare al episcopului Márton Áron și Hám János și al martirei Bódi M. Magdolna.

Potrivit comunicatului, Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia se întinde pe un teritoriu de 58234 km2 (3.590.500 de locuitori) și numără 355.500 de romano-catolici. Este organizată în 15 decanate și 253 de parohii, și are 332 de preoți, din care 33 de preoți călugări.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie