Catedrala Ortodoxă din Turda – 80 de ani de la sfinţire

O liturghie oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, mitropolit ortodox al Clujului, Crişanei şi Maramureşului, decernări de titluri laice şi bisericeşti, respectiv lansarea unei monografii a bisericii, au făcut parte din manifestările desfăşurate la Turda, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la sfinţirea Catedralei Ortodoxe Române din centrul oraşului.

andreicut si primarul 1Sfinţită în 5 noiembrie 1935, catedrala, ce poată hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, sărbătoriţi de creştinătate în 8 noiembrie, a fost celebrată, la împlinirea a opt decenii, printr-o ceremonie desfăşurată duminică, 15 noiembrie, cu o zi înaintea începerii postului Crăciunului.

După liturghie şi după predica pe care ÎPS Andrei Andreicuţ şi-a intitulat-o „Empatie” şi în care mitropolitul ortodox al Clujului şi-a îndemnat credincioşii la solidaritate faţă de victimele accidentului de la clubul Colectiv, din Bucureşti şi la compasiune faţă de mai recentele victime ale atentatelor teroriste de la Paris, preotul Gheorghe Gotea a înfăţişat ascultătorilor un scurt istoric al Catedralei razvan neaguOrtodoxe din Turda. Apoi, primarul Turzii, Tudor Ştefănie, i-a decernat ÎPS Andrei Andreicuţ titlul de „cetăţean de onoare” al oraşului unde înaltul prelat şi-a început cariera de preot. Odată cu însemnele titlului de „cetăţean de onoare” o diplomă şi o scrisoare, Ştefănie i-a mai oferit ÎPS Andrei Andreicuţ un album cu fotografii, amintiri din perioada în care mitropolitul Clujului, Crişanei şi Maramureşului slujea la bisericuţa parohiei Turda Fabrici, precum şi o ediţie de lux a operei lui Lucian Blaga.

Manifestările prilejuite de celebrarea a 80 de ani de la sfinţirea Catedralei Ortodoxe din Turda, la care au luat parte şi parlamentarii Alexandru Cordoş, respectiv Mircea Irimie, directorul general al Companiei de Apă Arieş, Cristian Matei şi viceprimarul localităţii, Lucian Nemeş, s-au încheiat cu prezentarea monografiei bisericii, lansată cu ocazia sărbătorii de duminică, 15 noiembrie. Despre carte a vorbit unul dintre autori, profesorul Răzvan Mihai Neagu, doctor în istorie.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie