Campionat European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet – DiaEuro 2015, organizat la Cluj-Napoca

Echipe din 17 ţări europene, formate din 10 tineri cu diabet zaharat+antrenor+medic, vor participa, în perioada 19-26 iulie, la Cluj-Napoca, la Campionatul European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet, DiaEuro 2015. Evenimentul, organizat de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), se va desfăşura la la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, municipiul fiind ales ca loc de desfăşurare avînd în vedere statutul său de Capitală Europeană a Tineretului în 2015.

„DiaEuro – campionatul european de fotbal în sală al persoanelor cu diabet, este un proiect născut din Fotbal-Diabet-1dorinţa de a demonstra că şi persoanele cu diabet pot face sport de performanţă, obţinînd rezultate notabile. Acest lucru este dovada faptului că persoanele cu diabet se pot implica în aceleaşi activităţi ca şi persoanele fără diabet. În plus, evenimentul îşi propune să încurajeze activitatea sportivă în rîndul persoanelor cu diabet şi să ofere educaţie cu privire la diabet” – precizează organizatorii evenimentului, într-un comunicat remis, joi, presei.

Potrivit acestora, prima ediţie a competiţiei europene a avut loc în Ucraina (2012), urmată de Croaţia (2013) şi Ungaria (2014). Ediţia din Ungaria a fost cîştigată de echipa României, Dia România, urmare Fotbal-Diabet-2acestei reuşite României revenindu-i onoarea de a organiza DiaEuro 2015.

„Diabetul zaharat este o boală cronică şi afectează la nivel global un număr impresionant de persoane. Diabetul zaharat poate duce la deces din cauza complicaţiilor sale. Conform celui mai recent studiu realizat în România – PREDATORR -, aproximativ 2 milioane de români suferă de diabet zaharat. România este pe locul 2 în Europa, după Turcia, la numărul persoanelor care suferă de această boală. Acelaşi studiu arată că 3 milioane de români prezintă prediabet. Una dintre principalele  metode de prevenţie şi tratament este activitatea fizică, alături de un regim alimentar corespunzător. Activitatea fizică aduce beneficii la nivelul aparatului cardio-vascular, osteo-articular, muscular, dar şi asupra tonusului psihic, reducînd riscul apariţiei depresiei şi favorizînd interacţiunile sociale. Datorită progreselor din domeniul medical, persoanele cu diabet zaharat pot face sport de performanţă, obţinînd rezultate notabile ce duc la integrarea acestora în societate, doborînd barierele ridicate de indiferenţa şi discrimnarea persoanelor din jur” – se precizează în comunicatul FADR.

M. T.

Articole din aceeasi categorie