Campanie pentru spijinirea persoanelor cu tulburare afectivă bipolară: „Ajută-i să-şi regăsească echilibrul”

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie a lansat campania „Ajută-i să-şi regăsească echilibrul”, prin intermediul căreia urmăreşte sprijinirea persoanelor cu tulburare afectivă bipolară în demersul lor de a-şi recîştiga stabilitatea şi bunăstarea psihică, pentru a putea duce o viaţă normală. Campania, care se desfăşoară în Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, subliniază totodată importanţa majoră pe care diagnosticarea timpurie a bolii o are în evoluţia stării de sănătate a pacientului.

„Diagnosticarea precoce este extrem de importantă în perspectiva gestionării tulburării afective bipolare. Din păcate, de cele mai multe ori stabilirea unui diagnostic este o provocare şi devine un proces de durată Tulburare-afectivaîntins pe mai mulţi ani, ceea ce poate conduce la consecinţe grave pentru pacient. Aceasta se întîmplă din cauza variabilităţii formelor afecţiunii, iar instalarea bolii poate fi uşor ignorată. De exemplu, un episod depresiv se poate dezvolta în timp, pe parcursul mai multor zile sau chiar săptămîni. Semnele debutului unui astfel de episod pot fi anunţate de anxietate sau de simptome depresive uşoare, pe care doar un specialist le poate constata. De aceea, la primele semnale, trebuie consultat medicul psihiatru. Însă pentru a le putea identifica este nevoie de o informare mai consistentă cu privire la problematica tulburării afective bipolare, la simptomele, la implicaţiile afecţiunii. Doar cunoscînd mai îndeaproape problema acestei boli şi apelînd la medicul psihiatru cînd se observă manifestări specifice se poate reuşi depistarea ei în faze incipiente. Astfel, tulburarea afectivă bipolară poate fi controlată mai uşor, iar impactul asupra vieţii pacientului este mult mai redus”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Nireştean, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie.

Potrivit Asociaţiei Internaţionale de Psihiatrie, tulburarea afectivă bipolară este o boală care afectează starea emoţională şi psihică a unei persoane, fiind o problemă severă de sănătate. Persoanele care suferă de tulburare afectivă bipolară experimentează alternativ episoade expansive (maniacale) şi episoade depresive. Aceste episoade sînt caracterizate de stări de încredere exagerată în forţele proprii, agresivitate, impulsivitate, hiperactivitate, euforie şi comportamente riscante, demonstrative, comportament sexual inadecvat, implicare în activităţi multiple fără a le finaliza, cheltuieli excesive, respectiv stări de tristeţe exacerbată, insomnie, lipsă a plăcerii, scădere a interesului pentru diferite activităţi, pierdere a motivaţiei, însoţite de sentimente de vinovăţie şi de inutilitate, durere morală, diminuarea energiei, scăderea poftei de mîncare şi, în cazuri severe, chiar de gînduri suicidale.

Specialiştii spun că tulburarea bipolară are, printre alte cauze care o pot determina, şi o componentă genetică. „Sîntem frecvent întrebaţi dacă tulburarea afectivă bipolară se transmite la alte generaţii. Răspunsul ar fi acela că este destul de dificil să ştim ce persoană, din cadrul aceleiaşi familii, va moşteni boala. Cauza genetică este însă doar unul dintre factorii ce pot determina apariţia bolii. Pe de altă parte, evenimentele din viaţă, ritmul biologic şi somnul sînt considerate elemente care pot favoriza instalarea şi dezvoltarea afecţiunii”, a afirmat prof. univ. dr. Ioana Micluţia, şef Secţie Psihiatrie II, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Planul de acţiune în sănătate mintală pentru perioada 2013-2020, elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), evidenţiază că expunerea unei persoane la diferite situaţii dificile, la o vîrstă fragedă, este tot un factor de risc important în apariţia bolilor mintale. În funcţie de contextul local, anumite persoane sau grupuri pot fi supuse, în societate, unui risc mai ridicat de a experimenta probleme de sănătate mintală.

Conform planului OMS, în această situaţie se pot găsi unii membri ai comunităţilor foarte sărace, persoanele care trăiesc în condiţii de viaţă precare, copiii care au cunoscut violenţa domestică sau care au fost neglijaţi, grupurile minoritare, persoanele discriminate şi ale căror drepturi esenţiale sînt încălcate, prizonierii sau persoanele care trăiesc în zone de conflict, ori afectate de dezastre naturale.

Campania „Ajută-i să-şi regăsească echilibrul” este organizată de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca. Iniţiativa, care vizează extinderea nivelului de informare cu privire la problematica tulburării afective bipolare în rîndul opiniei publice, vine să completeze campania „Regăseşte-ţi echilibrul”, demarată în noiembrie 2014. Aceasta din urmă, adresată pacienţilor cu tulburare afectivă bipolară, se derulează în clinici şi cabinete de specialitate, fiind menită să ajute la o gestionare mai bună a afecţiunii prin controlul stilului de viaţă.

Articole din aceeasi categorie