Campanie de prevenire a cancerului de col uterin

În fiecare zi, în România, 6 femei mor din cauza cancerului de col uterin şi peste 3000 sînt nou diagnosticate în fiecare an. Cancerul de col uterin reprezintă în România prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. În lume cancerul de col uterin este pe locul doi ca frecvenţă dintre toate cancerele la femeile în vîrstă sub 45 de ani – atenţionează Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj.

Potrivit unui material difuzat de directorul executiv al DSP, dr. Dorina Duma, infecţia genitală cu HPV (virus papilloma uman) este cauza a peste 99% din totalul cazurilor de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin apare numai în prezenţa infecţiei cronice cu tipuri oncogene de papilomavirus uman (HPV). În ceea ce priveşte HPV (virusul papiloma uman), există vaccinuri împotriva a 2 din tipurile oncogene de papilomavirusuri: tipul 16 şi tipul 18.

HPV se transmite direct, prin simplu contact cutanat, în timpul tuturor tipurilor de activitate sexuală. Se estimează că 4 femei din 5 sînt infectate cu HPV în timpul vieţii.

Specialiştii sînt de părere că vaccinarea înainte ca organismul să vină în contact cu aceste tipuri de virus (înainte de debutul vieţii sexuale) previne infecţia ulterioară şi apariţia leziunilor precanceroase de la nivelul colului uterin. Deoarece vaccinul nu oferă protecţie faţă de toate tulpinile oncogene, este necesar ca şi femeile vaccinate să efectueze sceening periodic pentru depistarea precoce a bolii.

În România,vaccinurile împotriva HPV sînt disponibile pentru vaccinare opţională din 2007, vaccinarea gratuită a fost introdusă în campanii şcolare în 2008 şi s-a efectuat la fetele de 9-10 ani (clasele a IV-a), cu acordul scris al părinţilor/tutorilor. Ulterior, grupa de vîrstă pentru această vaccinare a fost de 12-14 ani (clasele a VI-a şi a VII-a), cu posibilitatea de vaccinare gratuită şi a femeilor în  vîrstă de pînă la 24 ani şi peste, la indicaţia medicului ginecolog.

În judeţul Cluj, au fost vaccinate, din 2008 pînă în prezent, 3612 persoane –precizează DSP Cluj.

Persoanele interesate de acest vaccin se pot adresa medicului de familie, medicului şcolar sau ginecolog, care solicită Direcţiei de Sănătate Publică eliberarea vaccinului.

Articole din aceeasi categorie