Campanie de prevenire a cancerului de col uterin: Testare gratuită, o dată la cinci ani, pentru femeile de 25-64 ani

Prin Programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, derulat de Ministerul Sănătăţii începând cu anul 2012, femeile între 25 şi 64 de ani beneficiază de testarea gratuită (testul Babeş-Papanicolaou) o dată la 5 ani. Pentru efectuarea testului, femeile trebuie să se adreseze medicilor de familie – informează DSP Cluj.

La nivel naţional se derulează campania de prevenire a cancerului de col uterin, cu sloganul „STOP cancerului de col uterin”, coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. Coordonatorul regional Cluj al programului este dr. Florian Nicula, de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

„Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în România, unde se menţin cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate din Europa. În România, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer la femei, după cancerul mamar. Din acest motiv, este de o importanţă deosebită  informarea continuă a femeilor cu privire la importanţa utilizării metodelor de prevenire şi depistare precoce, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV (virusul papilloma uman). Cancerul de col uterin are o lungă perioadă de evoluție. Depistarea leziunilor precursoare şi tratarea acestora reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col uterin. Din păcate, multe femei au informaţii insuficiente şi prin urmare nu  beneficiază de programele disponibile” – se precizează într-un comunicat al DSP Cluj remis, vineri, presei.

M. T.

Articole din aceeasi categorie