Campanie de prevenire a cancerului de col uterin la Tureni

screening-tureni-1Medici de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca au participat la o acţiune de prevenire a apariţiei cancerului de col uterin la femeile din mediul rural, desfăşurată în satele comunei Tureni.

Prin intermediul unităţii mobile a Institutului Oncologic, 40 de femei din Mărtineşti, Comeşti, Miceşti, Ceanu Mic şi Tureni au beneficiat, în mod gratuit, de efectuarea testului Babeş-Papanicolau. Cele 40 de persoane care şi-au făcut testul acoperă tot palierul de vârstă al femeilor, între 25 şi 64 de ani, expuse apariţiei cancerului de col uterin.

Echipa unităţii mobile, condusă de medicii dr. Minodora Bumb şi dr. Roxana Nistor, a vizitat, în două zile, toate satele comunei Tureni. Marţi, 13 septembrie, unitatea mobilă a efectuat teste Babeş-Papanicolau pentru femeile din localităţile Comşeşti şi Mărtineşti, iar vineri, 16 septembrie, echipa medicală a Institutului Oncologic „Prof.dr. Ion Chiricuţă” s-a aflat în satele Miceşti, Ceanu Mic şi Tureni.

Acţiunea, orgnizată cu concursul clubului Rotary din Turda şi a Primăriei Tureni, a debutat duminică, 11 septembrie, printr-o campanie de informare şi educare pentru prevenirea cancerului de col uterin, desfăşurată în cadrul programului Zilelor Tureniului – Fiii satului. Campania de prevenire a cancerului de col uterin desfăşurată de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, prin Centrul de Prevenire şi Control al Cancerului, coordonat de către medicul dr. Florian Nicula, face parte din programul iniţiat de Ministerul Sănătăţii, ce se desfăşoară cu începere din anul 2012. Programul se va încheia în anul 2017.

Între manifestările incluse în programul sărbătorii localităţii Tureni s-a aflat şi demonstraţia prezentată de medicul nutriţionist Camelia Munteanu, care, împreună cu atletele Mihaela Botezan şi Bianca Rozor, au prezentat, pe viu, efectele unei alimentaţii echilibrate asupra sănătăţii organismului uman. „Oamenii au încă reţineri, dar astfel de acţiuni, stimulatoare şi pentru medici, sunt binevenite” a remarcat Dana Mănăilă, primarul comunei Tureni.

Anual, în România se înregistrează 40 de mii de femei diagnosticate cu cancer de col uterin. Această boală a ajuns a patra formă de cancer, după cele mamare, colorectale şi pulmonare, ce provoacă mortalitate în rândul femeilor din România. Dintre toate formele de cancer, cel al colului uterin face cele mai multe victime în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie