Campanie de conştientizare privind cancerul mamar şi colorectal

O campanie de informare şi conştientizare la nivel naţional privind cancerul mamar şi colorectal – „Educaţie pentru viaţă” – a fost lansată, la sfârșitul săptămânii trecute, de compania Medical Express, în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) și cu sprijinul Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, informează AGERPRES.

Campania „Educaţie pentru viaţă” se va derula în spitale şi în cabinete ale medicilor de familie. Reprezentanţi ai companiei organizatoare vor distribui materiale informative pacienţilor, dar şi vizitatorilor acestora, privind cancerul mamar şi colorectal.

„Campania are ca scop sensibilizarea atât a populaţiei, cât mai ales a profesioniştilor din sistemul de sănătate cu privire la necesitatea abordului integrat al cancerului, în sensul că porneşte de la prevenţie şi se opreşte la îngrijirile terminale. Bolnavul oncologic necesită un continuum de servicii medicale”, a declarat Carmen Ungurean, coordonator al Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„În România, supravieţuirea în cazul cancerului este sub media Uniunii Europene, de multe ori, în anumite cazuri de cancer, chiar de două ori mai mică decât media UE”, a semnalat ea. Carmen Ungurean a mai precizat că anual în România sunt depistate peste 8.000 de cazuri noi de cancer de sân.

Conform unui comunicat al firmei care a lansat campania, cel puţin 10.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer colorectal, majoritatea acestor cazuri fiind depistate mult prea târziu. „Paradoxul este că 90% dintre decesele cauzate de cancerul colorectal ar putea fi prevenite printr-un control medical anual (colonoscopie)”, relevă sursa citată.

Cancerul mamar, prima cauză de incidenţă şi mortalitate la femei, ucide 3.500 de românce anual. „O româncă din zece nu a fost în ultimul deceniu la medic, în timp ce 9.000 de femei primesc diagnosticul de cancer mamar. În acelaşi timp, 10.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer colorectal, diagnostic care se instalează fără simptome în primele stadii. 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer mamar, în timp ce alte 27 de persoane află că au cancer de colon. Nivelul scăzut de educaţie medicală, ignorarea primelor simptome ale bolii şi accesarea dificilă a investigaţiilor medicale gratuite sunt principalele cauze”, se mai arată în comunicat.

Articole din aceeasi categorie